Ināra Mūrniece: Latvijas aizstāvībai nepieciešams visas sabiedrības atbalsts

(26.01.2017.)

“Latvijas ārpolitikas prioritāšu centrā ir valsts drošība un sadarbība ar NATO partneriem. Drošība un ekonomiskā izaugsme ir galvenie jautājumi Eiropas Savienībā. Ārpolitika iet roku rokā ar iekšpolitiku, “mājas darbiem” – likumiem, budžetu, reformām. Nemaz nerunājot par sabiedrības atbalstu. Ja kaut ko ir vērts aizstāvēt, tad tas jāaizstāv visiem kopā,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 26.janvārī, uzrunājot klātesošos ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ģeopolitiskā revanšisma un krīžu laikā cieš Rietumu demokrātiskās institūcijas. Ātrās taktiskās uzvaras un “darījumi” draud mainīt un diktēt pasaules kārtību. Izaicinājumi ir lieli, sacīja I.Mūrniece uzsvēra, lai nosargātu to, ko esam uzbūvējuši, mūsu ārpolitikai jābūt vēl ciešāk integrētai ar valsts iekšpolitiku.

Aizvadītais gads bija pagrieziena punkts Latvijas drošībai - Varšavas samitā pieņemts lēmums par reālu NATO sabiedroto militāro klātbūtni reģionā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un pateicās Kanādai, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajā kaujas grupā. I.Mūrniece teica, ka Latvija ļoti nopietni izturas pret savām saistībām starptautiskajās organizācijās, tostarp NATO. Nākamgad sasniegsim divus procentus no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai.

Akcentējot, ka visas Eiropas interesēs ir ciešas attiecības ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), I.Mūrniece pauda, ka Latvija ir apņēmības pilna turpināt stratēģisko partnerību ar jaunā ASV prezidenta administrāciju, padziļināt stratēģisko partnerību un turpināt aktīvās attiecības ar ASV Kongresu, kurā ir spēcīgs atbalsts Baltijas valstu drošībai.

Nozīmīgs pamats Latvijas labklājībai un drošībai ir Eiropas Savienība (ES), sacīja I.Mūrniece. “Tā ir labākais instruments pašreizējo pārbaudījumu pārvarēšanai. Kaut arī Apvienotās Karalistes aiziešana ievieš korekcijas, nav jāšaubās par Eiropas Savienības nozīmi,” teica I.Mūrniece un uzsvēra - mēs Latvijā un Baltijā labāk nekā virknē citu dalībvalstu apzināmies, kas ir likts uz spēles un ko varam zaudēt.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka ļoti svarīgi strādāt kopā ar Vāciju ES krīžu pārvarēšanā. Mūsu drošības priekšnoteikums ir arī efektīva Baltijas valstu sadarbība. Kā vienu no būtiskākajiem izaicinājumiem Saeimas priekšsēdētāja minēja hibrīdapdraudējumu. “Šeit ar politiķu un ierēdņu darbu vien būs par maz - visai sabiedrībai jāiet vienkopus. Visiem jāspēj daudz kritiskāk analizēt informāciju, lai atšifrētu pret mūsu valsti un Rietumu vērtībām vērstos uzbrukumus. Šajā ziņā paldies sakām profesionālajiem medijiem.”

“Kremļa slēptais karš Ukrainā turpinās. Mēs esam spējuši būt vienoti, reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu. Šī stingrā pieeja jāsaglabā. Minskas vienošanās šobrīd ir vienīgais risinājuma piedāvājums – tās atbalstam jādara viss, ko vien spējam,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Kā svarīgu ārpolitikas uzdevumu I.Mūrniece nosauca arī atbalstu uzņēmējiem. “Mums jāturpina uzlabojumi tiesu sistēmā, jāvēršas pret korupciju, izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Ļoti būtisks solis ir arī Saeimā nesen pieņemtais likums stingrākai maksātnespējas administratoru uzraudzībai. Tomēr ļoti daudz darba vēl priekšā,” sacīja parlamenta priekšsēdētāja. Ekonomiskās izaugsmes sekmēšanai svarīgi iesaistīt mūsu tautiešus ārvalstīs.

Noslēgumā I.Mūrniece uzsvēra, ka mums ir jābūt gataviem iestāties par spēcīgu un vienotu Eiropu, jābūt gataviem nosargāt to Latvijas valsti, kura tika nodibināta 1918.gadā. “Mēs visi kopā esam tie, kas veido Latviju, ceļ tās labklājību. Ārpolitika iet roku rokā ar tām prioritātēm, kādas ir sabiedrībai un ko Saeima kā vēlētāju pārstāvniecība stingri atbalsta.”

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā