Saeimas priekšsēdētāja: Gruzijai kā Austrumu partnerības līderei ir jāturpina reformas, kalpojot par paraugu pārējām partnervalstīm

(16.04.2015.)
VideoGalerija

Latvija kā prezidējošā valsts ir stingri apņēmusies veicināt Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerību, kuras panākumu atslēga ir atbalsts visattīstītākajām partnervalstīm. To vidū līdere ir Gruzija, tomēr ir būtiski turpināt uzsāktās reformas, īpaši demokrātijas, tiesiskuma un tiesu varas neatkarības veicināšanā, tostarp kalpojot par paraugu pārējām partnervalstīm. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 16.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili (Giorgi Margvelashvili), kurš oficiālā vizītē uzturas Latvijā.

Latviju un Gruziju vieno cieša draudzība un aktīvi politiskie kontakti visaugstākajā līmenī. Abu valstu labo divpusējo attiecību pamatā ir aktīvā parlamentārā sadarbība, ko apliecina arī fakts, ka Saeimā izveidotajā deputātu grupā sadarbībai ar Gruzijas parlamentu darbojas teju puse Latvijas parlamentāriešu, sacīja I.Mūrniece.

Pārrunājot maijā Rīgā gaidāmo Austrumu partnerības samitu, Saeimas priekšsēdētāja sacīja – Rīgas samitā ir jāraida skaidrs signāls mūsu partneriem, ka Austrumu partnerība ir ilgtermiņa politika. Tāpat gaidāmajā samitā ir svarīgi panākt maksimālu progresu mobilitātes jomā – brīvas ceļošanas iespēja ir viens no Austrumu partnerības valstu pilsoņu iespējamiem ieguvumiem, teica I.Mūrniece.

G.Margvelašvili pauda cerību, ka Latvijas prezidentūras laikā tiks izvērtēts Gruzijas panāktais progress Austrumu partnerības ietvaros un definēti tālāk veicamie darbi valstīm, kas izvēlējušās tuvināties ES. Tāpat Gruzijas puse pateicās Latvijai par līdz šim sniegto atbalstu.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija Rīgas samitā sagaida Gruzijas pārstāvniecību augstākajā līmenī.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Gruzijā. Šajā kontekstā I.Mūrniece apliecināja nemainīgo Latvijas atbalstu šīs Austrumu partnerības valsts suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās robežās, atzīmējot, ka 2008.gada sešu punktu pamiera vienošanās ir pilnībā jāizpilda visām iesaistītajām pusēm. Šajā jautājumā būtiska loma ir ES Novērošanas misijai, kuru atbalsta arī Latvija.

Vienlaikus pārrunāta arī NATO un Gruzijas sadarbība. Gruzija ir svarīgs NATO partneris, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un augstu vērtēja Gruzijas iesaistīšanos iepriekšējās un pašreizējās NATO operācijās, kā arī NATO Reaģēšanas spēkos.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651585560018/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5onjW3z1lNQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 
Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde