Inese Lībiņa-Egnere ar vēstnieku pārrunā aizvadīto Latvijas un gaidāmo Nīderlandes ES prezidentūru

(25.08.2015.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere otrdien, 25.augustā, Saeimas namā tikās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Pīteru Janu Langenbergu (Pieter Jan Langenberg). Tikšanās laikā pārrunāta aizvadītā Latvijas un gaidāmā Nīderlandes prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē, kā arī abu valstu divpusējās attiecības.

Latvijas ES prezidentūra bija dinamiska, un mēs esam apmierināti ar sasniegto, vēstniekam sacīja I.Lībiņa-Egnere, akcentējot, ka viena no galvenajām mūsu valsts prezidentūras prioritātēm bija Austrumu partnerība. It īpaši ņemot vērā situāciju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda cerību, ka arī Nīderlande aktīvi pievērsīsies ES sadarbībai ar austrumu partneriem, nākamā gada pirmajā pusē jau divpadsmito reizi uzņemoties ES prezidentūras pienākumus.

Vēstnieks atzinīgi vērtēja pirmās Latvijas prezidentūras darbu un atzina, ka, lai arī Nīderlande jau iepriekš vadījusi ES Padomes darbu, tās gaidāmā prezidentūra būs izaicinājums, jo ES strauji mainās. Vēstnieks arī interesējās par Latvijas parlamenta iesaisti prezidentūrā. I.Lībiņa-Egnere viņu informēja par prezidentūras parlamentāro dimensiju.

Pārrunājot abu valstu divpusējo sadarbību, Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Nīderlande ir nozīmīgs Latvijas partneris gan divpusējā, gan arī daudzpusējā līmenī, īpaši aizstāvot kopīgas intereses ES un NATO. Šajā kontekstā I.Lībiņa-Egnere pateicās Nīderlandei par eksperta nosūtīšanu darbam Rīgā izvietotajā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā. Tāpat I.Lībiņa-Egnere akcentēja, ka Nīderlande ir nozīmīgāko Latvijas tirdzniecības partneru vidū, un augstu novērtēja Nīderlandes vēstniecības ieguldījumu abu valstu biznesa saišu stiprināšanā.

Sarunā Saeimas priekšsēdētājas biedre apliecināja Latvijas interesi stiprināt abu valstu parlamentāro sadarbību un informēja vēstnieku, ka Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Nīderlandes parlamentu.

Tikšanās laikā I.Lībiņa-Egnere informēja vēstnieku par janvārī gaidāmajām ikgadējām Saeimas ārlietu debatēm, uz kurām tradicionāli tiek aicināts ārvalstu diplomātiskais korpuss. Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja arī Nīderlandes vēstnieku tās apmeklēt klātienē.

P.J.Langenbergs ir karjeras diplomāts, un iepriekš ieņēmis amatus savas valsts Ārlietu ministrijā un diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs, tostarp Gruzijā un Slovēnijā.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157657319297260
Video: https://www.youtube.com/watch?v=darTXlY3ZBo
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī