Inese Lībiņa-Egnere Minhenē: ES prezidentūra veicinājusi ciešāku dialogu ar Vāciju

(15.03.2015.)

Vācija tradicionāli ir svarīga Latvijas sadarbības partnere visās jomās. Esmu gandarīta, ka Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē ir palīdzējusi gan veicināt politisko dialogu, gan bagātināt sadarbību kultūrā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, vizītes ietvaros Minhenē (Vācijā) tiekoties ar Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāju Aloīzu Karlu (Alois Karl).

Puses pauda gandarījumu par veiksmīgo parlamentāro sadarbību starp abām valstīm. I.Lībiņa-Egnere uzaicināja Bundestāga deputātu grupu šogad atkārtoti apmeklēt Latviju, uzsverot plašo jautājumu loku, kas risināms abu valstu parlamentāriešiem. Veiksmīgo sadarbību raksturo ne tikai aktīva vizīšu apmaiņa, bet arī abpusēji sniegtā iespēja jauniešiem stažēties otras valsts parlamentā. Saeima vācu studentiem šādu iespēju piedāvā ceturto gadu, savukārt Latvijas jauniešiem iespēja iepazīt Bundestāga darbu ir jau kopš 1992.gada. 

Atskatoties uz abu valstu sadarbības vēsturi, Bundestāga pārstāvis uzsvēra, ka aizvadītais ceturtdaļgadsimts nesis jaunu pieredzi abām tautām – latvieši atguva savu valsti, savukārt vācieši piedzīvoja apvienošanos. A.Karls izteica apbrīnu par Latvijas divdesmit piecu gadu laikā sasniegto – no padomju republikas esam kļuvuši par valsti, kas veiksmīgi vada ES Padomes darbu.  Vācija augstu novērtē, ka, rīkojoties atbildīgi un pašaizliedzīgi, Latvija ir pārvarējusi smagu ekonomisko krīzi un var kalpot par paraugu citām Eiropas valstīm, uzsvēra Vācijas parlamentārietis.

Ekonomiskā sadarbība starp Latviju un Vāciju vienmēr bijusi ļoti aktīva, taču redzam lielu sadarbības padziļināšanas potenciālu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre. Piemēram, Latvijas pārtikas ražotāji „Zaļās nedēļas” izstādē Berlīnē sākuši sarunas par iespējām piegādāt savu produkciju Vācijas veikalu ķēdēm, un vācu partneriem ir interese arī par mūsu bioloģisko pārtiku. Vācija ir piektais lielākais mūsu valsts tirdzniecības partneris – kopējais savstarpējās tirdzniecības apjoms pērnā gada deviņos mēnešos sasniedza 1,3 miljardus eiro. 

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu par vācu tūristu skaita pieaugumu, kas bija īpaši jūtams pērn, Rīgai esot Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā. Latvija ir ceļotājiem draudzīgs, atraktīvs un drošs galamērķis, apliecināja I.Lībiņa-Egnere.

Runājot par sadarbību kultūras jomā, I.Lībiņa-Egnere uzsver, ka Latvijas prezidentūra piedāvā bagātīgu kultūras programmu arī ārvalstīs, un daudzi no pasākumiem notiek tieši Vācijā. Viens no nozīmīgākajiem notikumiem būs maijā Berlīnē plānotā operas „Valentīna” Vācijas pirmizrāde, kuru atklās Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier). Tas ir jauns oriģināldarbs par kino un teātra zinātnieces Valentīnas Freimanes pieredzi pirmskara Berlīnē un Rīgā un par holokausta pārdzīvošanu Otrā pasaules kara laikā Latvijā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre no 14. līdz 17.martam uzturas vizītē Vācijā Bavārijas federālās zemes galvaspilsētā Minhenē. Saeimas priekšsēdētājas biedre vizītes ietvaros tiekas ar Bundestāga un Bavārijas landtāga amatpersonām, piedalās paneļdiskusijā par Latvijas prezidentūras prioritātēm, kā arī atklāj Latvijas mūziķu koncertprogrammu.  

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem