Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere ar Vācijas parlamentāriešiem pārrunā Austrumu partnerības izaicinājumus

(10.02.2015.)

Panākt stabilitāti un nostiprināt demokrātiju Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas valstīs ir pašas ES drošības interesēs, tādēļ Austrumu partnerībai jāsaglabājas kā ES ārpolitikas ilgtermiņa prioritātei. Par to bija vienisprātis Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Vācijas Bundestāga Eiropas lietu komisijas deputāti, otrdien, 10.februārī, tiekoties Saeimas namā.

Austrumu partnerības politikas nākotne ir arī viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē centrālajiem jautājumiem, kas tiks iztirzāts Rīgas samitā šī gada maijā, uzsvēra I.Lībiņa–Egnere. Viņa norādīja, ka Latvija atbalsta individualizētu pieeju sadarbībai ar katru no partnervalstīm, paverot iespēju ciešākai sadarbībai ar tām valstīm, kuras patiešām to vēlas.

Amatpersonas pauda gandarījumu, ka Latviju un Vāciju vieno ciešs politiskais dialogs gan valdību, gan parlamentu līmenī. Abu valstu politiskā sadarbība īpaši aktivizējusies pēdējā laikā, Latvijai uzņemoties ES prezidējošās valsts pienākumus, kā arī ņemot vērā līdzīgo skatījumu uz notikumiem Ukrainā un aktuālajiem ES izaicinājumiem ekonomikā.

Sastopoties ar jauniem konfliktiem un drošības izaicinājumiem visā pasaulē, eiropieši aizvien vairāk apzinās, ka miers un brīvība nav pašsaprotamas lietas, atzina Vācijas parlamentāriešu delegācijas vadītājs Gunters Krihbaums (Gunther Krichbaum). Bundestāga pārstāvji arī atzina, ka Latvijas prezidentūras dienaskārtību lielā mērā ietekmēs tieši aktuālās norises pasaulē un Eiropā, piemēram, Francijā notikušie terora akti, kas aktualizē drošības jautājumus.

Vācijas parlamentārieši atzinīgi vērtēja Latvijas krīzes pārvarēšanas pieredzi, uzsverot, ka Latvijas modelis, īstenojot sākotnēji sāpīgas, bet vitāli nepieciešamas strukturālās reformas, var kalpot par piemēru citām valstīm. Latvija ne tikai ir balss ES, tai ir arī ļoti svarīgs vēstījums, kas citām valstīm būtu jāsadzird, uzsvēra Bundestāga Eiropas lietu komisijas vadītājs. 

Vācijas parlamentārieši interesējās arī par Saeimas lomu ES jautājumu pārraudzībā un prezidentūras norisē, kā arī parlamentāriešu un sabiedrības attieksmi pret aktuālajiem politiskajiem un ekonomiskajiem izaicinājumiem. 



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650323574517/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=90rjZq1nPTU
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā