I.Mūrniece, atklājot konferenci Briselē: ekonomikas politikas virsmērķis ir labklājība ikvienam ES iedzīvotājam

(04.02.2015.)

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas politikas virsmērķis ir labklājība ikvienam sabiedrības loceklim, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 4.februārī, Briselē atklājot Saeimas un Eiropas Parlamenta (EP) rīkoto konferenci par ES ekonomisko pārvaldību.

Uzrunājot ES dalībvalstu un EP deputātus, I.Mūrniece norādīja, ka ES ir vajadzīga skaidra nākotnes vīzija. Nepieciešams valsts un privāto investīciju veicināšanas plāns, kas stimulētu izaugsmi un nodarbinātību Eiropā, un tam ir jākļūst par impulsu tālākai attīstībai. Budžeta konsolidācijai un investīcijām ir jāiet roku rokā, prasmīgi uzturot smalko līdzsvaru starp fiskālajiem, strukturālajiem un monetārajiem pasākumiem, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

„Īstenojot nepieciešamās strukturālās reformas, Eiropas vienotā valūta un valstu finanšu stabilitāte ir tikpat svarīgas kā sociālais taisnīgums. Eiropas raksturīgākajai iezīmei būtu jābūt sociālās tirgus ekonomikas principu ievērošanai, nodrošinot, ka visneaizsargātākie mūsu sabiedrības locekļi netiek atstāti novārtā. Mēs dzīvojam pasaulē, kurā ir ievērojams bezdarbnieku skaits, to vidū arī daudz jauniešu, kuri jūtas atstumti. Šādā kontekstā Latvija uzskata, ka sociālajai dimensijai ir jābūt nozīmīgam elementam ekonomikas pārvaldībā un koordinācijā,” sacīja I.Mūrniece.

Plašākā nozīmē ES ir jādomā par tās turpmāko lomu un konkurētspēju pasaulē, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja. Tai būs jāatrod savs unikāls risinājums problēmām, ar kurām saskaras daudzas valstis un reģioni visā pasaulē - iedzīvotāju novecošanās, garas, sadrumstalotas globālās uzņēmējdarbības ķēdes, vienlaikus paliekot uzticīgiem savām vērtībām, tostarp solidaritātei, darba un privātās dzīves līdzsvaram. Eiropas „jaunajam darījumam” ir jāievēro visi šie aspekti.

„Es uzskatu, ka ekonomiskā brieduma augļi - darbaspēka prasmes, iemaņas un izglītība - veicinās lielāku taisnīguma sajūtu sabiedrībā. Šie pasākumi ir būtiski, lai novērstu augošo nevienlīdzību, kas veicina ekonomisko vai politisko nestabilitāti,” Eiropas politiķiem atgādināja Saeimas priekšsēdētāja.

Parlamentārā konference par Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā ir viens no Eiropas Parlamentu nedēļas pasākumiem, kas šonedēļ notiek Briselē. Vienlaikus tas ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt