Saeimas priekšsēdētāja Zviedrijas vēstniekam: drošības jautājumi ieņem augstu vietu Latvijas prezidentūras darba kārtībā

(15.01.2015.)

„Situācija Ukrainā un traģiskie terorakti Parīzē ir mainījuši drošības situāciju Eiropā un Latvijas prezidentūras darba kārtību – drošības jautājumi, tostarp cīņa ar terorismu, ieņem augstu vietu mūsu prezidentūras dienas kārtībā.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 15.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Zviedrijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Karlu Henriku Jākobu Landerholmu (Carl Henrik Jacob Landerholm), kurš parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viesi Saeimas namā, I.Mūrniece Latvijas un Zviedrijas divpusējās attiecības raksturoja kā labas un apliecināja mūsu valsts parlamenta interesi stiprināt saites ar Zviedrijas parlamentu, tostarp nozaru komisiju līmenī. Savukārt vēstnieks pauda gandarījumu, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Zviedrijas kolēģiem, un atzinīgi vērtēja līdzšinējo sadarbību ar tās vadītāju Lolitu Čigāni. Arī Zviedrijas parlamentā ir izveidota grupa sadarbības veicināšanai ar Baltijas parlamentāriešiem.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku par Latvijas prezidentūras parlamentārajiem pasākumiem un aicināja Zviedrijas spīkeru apmeklēt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Savienības un Eiropas lietu komiteju konferences (COSAC) Priekšsēdētāju sanāksmi, lai runātu par Austrumu partnerības tēmu. Vēstnieks pauda stingru savas valsts atbalstu Austrumu partnerībai un atzinīgi vērtēja Latvijas centienus dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē ar Eiropas austrumu robežas valstīm.

Pārrunājot drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, vēstnieks atzinīgi vērtēja Zviedrijas sadarbību ar NATO. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija augstu vērtētu, ja ikgadējo forumu, kas veltīts ES Stratēģijai Baltijas jūras reģionam, ar savu klātbūtni pagodinātu Viņas Karaliskā Augstība Zviedrijas kroņprincese Viktorija.

Noslēgumā I.Mūrniece informēja, ka nākamnedēļ Saeimā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates, kurās par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos ziņos ārlietu ministrs un debatēs parlamentārieši. Uz šo pasākumu tradicionāli tiek aicināts arī ārvalstu diplomātiskais korpuss, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un aicināja arī Zviedrijas vēstnieku to apmeklēt. Tāpat nākamnedēļ parlamentā tiks organizēts pasākums, kurā ārvalstu vēstnieki detalizēti tiks informēti par Latvijas prezidentūras parlamentārajiem pasākumiem, teica Saeimas priekšsēdētāja un aicināja vēstnieku tajā piedalīties.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649890665829/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=j22fTF1H72k
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta