Saeimas priekšsēdētājas biedre tiekas ar ES Pamattiesību aģentūras direktoru

(27.11.2014.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere trešdien, 27.novembrī, Saeimas namā tikās ar Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras direktoru Mortenu Kjerumu (Morten Kjaerum).

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājas biedre atzinīgi vērtēja ES Pamattiesību aģentūras darbu, sniedzot konsultācijas un daloties uzkrātajā pieredzē ar ES dalībvalstīm cīņai pret cilvēktiesību pārkāpumiem.

Vienlaikus I.Lībiņa-Egnere informēja M.Kjerumu, ka Latvija nākamā gada pirmajā pusē gaidāmās ES prezidentūras ietvaros strādās ar virkni tieslietu jautājumiem, tostarp ar priekšlikumu par Eiropas Prokuratūras izveidi, kas būs aģentūras tipa iestāde un kuras kompetencē būs noziedzīgu nodarījumu, kas skar ES finanšu intereses, izmeklēšana. ES aģentūru darbības kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedre īpaši akcentēja – lai dažādās ES aģentūras savas funkcijas veiktu efektīvi, to darba uzdevumi nedrīkst pārklāties. Tā ir stingra Latvijas pozīcija, teica I.Lībiņa-Egnere, atzīmējot, ka Lisabonas līgums paredz nacionālo parlamentu uzraudzību pār ES aģentūru darbu.

Sarunā Saeimas priekšsēdētājas biedre apliecināja, ka Latvijas un ES pamattiesību aģentūras veiksmīgā sadarbība būs labs pamats sadarbībai arī mūsu valsts prezidentūras ietvaros, strādājot ar pamattiesību jautājumiem.

ES Pamattiesību aģentūra ir viena no ES specializētajām aģentūrām. Tā darbu sāka 2007.gadā kā viens no atbalsta instrumentiem ES Pamattiesību hartai. Šīs aģentūras mērķis ir sniegt neatkarīgas, pierādījumos balstītas konsultācijas un speciālas zināšanas par pamattiesībām ES un dalībvalstu struktūrām, iestādēm, birojiem un aģentūrām.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā