Saeimas priekšsēdētājas biedrs tiekas ar jauno Jordānijas vēstnieku

(07.10.2014.)

Latvija un Jordānija šogad atzīmē 20.gadadienu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas. Šajā laikā abas valstis ir izveidojušas konstruktīvas un veiksmīgas divpusējās attiecības, lai gan ekonomisko un politisko kontaktu jomā Latvijai un Jordānijai aizvien ir liels potenciāls. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, otrdien, 7.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Jordānijas Hašimītu Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ahmedu Džalalu el Mufli (Ahmed Jalal El Mufleh).

Sarunā A.Klementjevs uzsvēra, ka Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti jaunu tirgu apgūšanā un vienlaikus mūsu valsts ir atvērta arī uzņēmējiem no Jordānijas. Abas valstis saista liels tirdzniecības potenciāls, tāpēc fakts, ka kadenci Latvijā uzsāk jauns Jordānijas vēstnieks un darbu Jordānijā uzsākusi arī jauna Latvijas vēstniece, ir pozitīvs signāls divpusējo attiecību intensifikācijai, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Tikšanās laikā A.Klementjevs atsauca atmiņā savu viesošanos Jordānijā un tās iedzīvotājus raksturoja kā atvērtus un ieinteresētus. Vienlaikus viņš atzina, ka būtisks solis kontaktu starp abu valstu iedzīvotājiem, tūrisma un sadarbības ekonomikā veicināšanā būtu tiešā avioreisa starp Latviju un Jordāniju atvēršana. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja par starptautiskās lidostas „Rīga” iespējām un potenciālu, kā arī attīstīto ostu, tranzīta un loģistikas infrastruktūru.

Tāpat A.Klementjevs sacīja vēstniekam, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Jordānijas parlamentāriešiem un fakts, ka nākamajā Saeimas sasaukumā darbu turpinās lielākā daļa pašreizējā sasaukuma deputātu, liecina – deputātiem būs interese par darbu šajā grupā arī turpmāk. Vēstnieks sacīja, ka parlamentārā diplomātija ir būtisks instruments valstu divpusējo attiecību stiprināšanā, tāpēc labs solis šajā virzienā būtu abu parlamentu delegāciju apmainīšanās vizītēm.

Puses bija vienisprātis, ka abām valstīm ir daudz kopīga, piemēram, gan Latvijas, gan Jordānijas būtiskākais resurss ir tās labi izglītotie iedzīvotāji. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja par izglītības iespējām Latvijā un aicināja studentus no Jordānijas mūsu valstī iegūt konkurētspējīgu izglītību, tieši izglītība ir viena no Latvijas eksporta precēm.

Noslēgumā A.Klementjevs uzsvēra, ka Latvija nākamā gada pirmajā pusē kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē, apliecinot iespējas divpusējo attiecību tālākai paplašināšanai.

Jaunais vēstnieks pastāvīgi rezidē Hāgā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648068742537/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=jHpNCHdg0Gg&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt