Āboltiņa uzrunā Āzijas-Eiropas parlamentārās sadarbības sanāksmes dalībniekus

(07.10.2014.)

Šajā Eiropā nemierīgajā laikā būtisks priekšnoteikums kopējai drošībai ir tālāks progress cīņai pret nodokļu nemaksāšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kā arī uzņēmumu un citu juridisko personu darbības caurspīdīgums. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 7.oktobrī, darba vizītes Romā ietvaros uzrunājot klātesošos 8.Āzijas-Eiropas parlamentārās sadarbības sanāksmē.

Uzrunājot kolēģus diskusiju blokā par ekonomikas un finanšu pārvaldības struktūrām, S.Āboltiņa atsaucās uz aizvadītajā mēnesī Milānā notikušo Āzijas-Eiropas finanšu ministru sanāksmi, kurā amatpersonas uzsvēra, ka ir jāpalielina visu banku darījumu caurskatāmība, lai efektivizētu finanšu tirgus un nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi ilgtermiņā, kā arī jāstiprina nosacījumi attiecībā uz sadarbību finanšu jomā starp Āziju un Eiropu.

Austrālija kā 20 attīstītāko ekonomiku (G20) prezidējošā valsts finanšu ministru un Centrālo banku vadītāju sanāksmes darba kārtībā Sidnejā iekļāvusi jautājumu par starptautiskās sadarbības stiprināšanu, lai sasniegtu ambiciozu mērķi – veicinātu globālo izaugsmi un radītu miljoniem jaunu darbavietu. Latvija atzinīgi vērtē G20 koncentrēšanos uz investīciju palielināšanu, tirdzniecības un konkurences veicināšanu, kā arī nodarbinātības līmeņa paaugstināšanu, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot – mūsu valsts kā būtisku ekonomiskās pārvaldības un koordinācijas elementu redz kopīgu sociālo jautājumu risināšanu.

S.Āboltiņa informēja klātesošos, ka Latvija savas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros rīkos Āzijas-Eiropas izglītības ministru sanāksmi un aicināja abu reģionu izglītības ministrus tajā piedalīties.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja, atzinīgi vērtējot šo Āzijas un Eiropas parlamentārās sadarbības formātu, to raksturoja kā stratēģisku dialogu starp abiem reģioniem, kas balstīts vienlīdzīgā partnerībā un savstarpējā cieņā. Tā ir arī laba platforma aktuālo reģionālo un globālo jautājumu apspriešanai un parlamentārās sadarbības stiprināšanai, teica S.Āboltiņa. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka arī jaunā Eiropas Komisija īpašu uzmanību pievērsīs vēl ciešākai partnerībai ar nacionālajiem parlamentiem.

Sanāksmes atklāšanā klātesošos uzrunāja Itālijas parlamenta Deputātu palātas prezidente Laura Boldrini (Laura Boldrini) un Itālijas Senāta prezidents Pjetro Grasso (Pietro Grasso).

Saeimas priekšsēdētāja no 6. līdz 8.oktobrim uzturas darba vizītē Itālijas galvaspilsētā Romā, kur piedalās 8.Āzijas-Eiropas parlamentārās sadarbības sanāksmē. Vizītes ietvaros S.Āboltiņai plānota divpusējā tikšanās ar Austrālijas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Bronvinu Bišopu (Bronwyn Bishop).

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt