Saeimas priekšsēdētāja pateicas Kanādas vēstniekam par personīgo ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā

(13.08.2014.)

„Latvijas un Kanādas attiecības var raksturot kā lieliskas, un tajā ir arī vēstnieka personīgais ieguldījums. Mūsu valsts vienmēr ir augstu vērtējusi Kanādas īstenoto Latvijas inkorporācijas Padomju Savienībā neatzīšanas politiku un faktu, ka tieši Kanāda bija pirmā no G7 valstīm, kura nodibināja diplomātiskās attiecības ar Latviju,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 13.augustā, Saeimas namā tiekoties ar Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Džonu Morisonu (John Morrison), kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Par abu valstu veiksmīgajām attiecībām liecina arī fakts, ka Latvija un Kanāda ir labi partneri NATO. Šajā kontekstā S.Āboltiņa informēja par Latvijas apņemšanos aizsardzības budžetu līdz 2020.gadam palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, uzsverot – šim lēmumam ir arī sabiedrības atbalsts.

Tāpat abu valstu labo attiecību pamatā ir aktīvā latviešu kopiena Kanādā. Latvija ir pateicīga, ka Kanāda laikā, kad mūsu valsts piedzīvoja sarežģītus vēstures līkločus, kļuva par mītnes zemi daudziem mūsu tautiešiem, sacīja S.Āboltiņa, akcentējot, ka šogad atzīmēsim jau 25. Baltijas ceļa gadskārtu, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz mūsu valsts neatkarības atjaunošanu. Vēstnieks šajā kontekstā pauda gandarījumu, ka Kanāda ir bijusi ciešs Latvijas partneris tā veikšanā, un uzsvēra - latviešu tautas pieredzētais vērtējams kā absolūti neticams.

Kā veiksmīgu Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Latvijas un Kanādas parlamentāro sadarbību. Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Kanādas parlamentāriešiem, tāpat tiek īstenota programma, kuras ietvaros Latvijas parlamenta administrācijas darbinieki dodas pieredzes apmaiņā pie kanādiešu kolēģiem.

Pārrunājot drošības un Austrumu partnerības jautājumus, S.Āboltiņa apliecināja, ka Eiropas Savienības (ES) austrumu kaimiņi ieņems būtisku vietu nākamgad gaidāmās Latvijas prezidentūras ES Padomē dienaskārtībā, turklāt tieši Latvija rīkos nākamo Austrumu partnerības samitu. Savukārt Dž.Morisons vēlreiz akcentēja, ka drošības jautājumos Kanāda ir Latvijas partneris un to apliecina gan Kanādas karavīru dalība militārajās mācībās Baltijas jūras reģionā, gan fakts, ka nākamajā pusgadā Baltijas gaisa telpas patrulēšanu veiks arī Kanādas lidmašīnas.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja minēja aizvadītajā gadā Saeimas pieņemtos grozījumus Pilsonības likumā, kas atzīst dubulto pilsonību, tostarp ar Kanādu.

Tāpat S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šogad daudzi kanādieši Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros apmeklē Latviju, īpaši akcentējot sešus Kanādas korus, kas aizvadītajā mēnesī piedalījās Pasaules koru olimpiādē mūsu valsts galvaspilsētā.

Informējot par situāciju Latvijas tautsaimniecībā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra – lai arī mūsu valsti smagi skāra finanšu un ekonomikas krīze, Latvijas ekonomika patlaban ir straujāk augošā ES valstu vidū.

Dž.Morisons ir karjeras diplomāts, kurš darbu Kanādas Ārlietu departamentā sāka 1985.gadā un ir ieņēmis amatus savas valsts diplomātiskajās pārstāvniecībās Malaizijā, Ķīnā, Taivānā, Japānā, Krievijā, Serbijā, Maķedonijā un Melnkalnē. Dž.Morisons Kanādas vēstnieka pienākumus Latvijā pilda kopš 2012.gada un vienlaikus ir vēstnieks arī Lietuvā un Igaunijā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646411877981/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=jt1ZlWp9rTk&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt