Āboltiņa Helsinkos: Latvija un Somija ir labi kaimiņi un veiksmīgi sadarbības partneri

(17.06.2014.)

Latvijai un Somijai tradicionāli ir draudzīgas un dinamiskas attiecības, ko raksturo intensīvs politiskais dialogs, attīstīti tirdzniecības sakari, kā arī nepastarpināti kontakti starp kaimiņvalstu iedzīvotājiem. Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Somiju visās jomās un līmeņos, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, 17.jūnijā oficiālās vizītes ietvaros tiekoties ar Somijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Ēro Heineluomu (Eero Heinäluoma).

„Somija ir viena no tām valstīm, ar kurām sadarbība caurauž visas jomas un līmeņus. Regulāri tiekas ne tikai abu valstu prezidenti, spīkeri un parlamentu deputāti, bet arī ministriju darbinieki, kultūras ļaudis, robežsargi un policisti. Īpaši nozīmīga ir sadarbība abu valstu parlamentu nozaru komisiju līmenī. Tieši neformāli ikdienas kontakti spēcina to sadarbības tīklu, kas vieno abu valstu cilvēkus. Arī biznesa attiecības varam dēvēt par plaukstošām, Somija mūsu valstij ir septītais lielākais tirdzniecības partneris,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Abām kaimiņvalstīm ir ne tikai lieliskas divpusējās attiecības, bet arīdzan konstruktīva sadarbība starptautiskā līmenī, tostarp Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) formātā, kā arī Baltijas jūras valstu padomē. „Esam ieinteresēti arvien sazarotākā Baltijas reģiona sadarbībā, kā arī NB8 valstu sadarbībā ar četrām Višegradas valstīm, īpaši ņemot vērā aktuālos izaicinājumus drošības jomā un nepieciešamību reformēt Eiropas Savienības Austrumu partnerību,” norādīja S.Āboltiņa.

„Lielā mērā pateicoties aktīvajai Rozentāla biedrībai, kas somu sabiedrību iepazīstina ar mūsu valsts kultūru un vēsturi, labi kontakti ir izveidojušies arī starp abu valstu iedzīvotājiem. Somu valodu bieži dzirdam Rīgas ielās, tūristu skaits no Somijas pēdējos gados ir būtiski pieaudzis. Latvija kā tūrisma galamērķis ir īpaši pievilcīga šogad, kad Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu,” Somijas parlamenta priekšsēdētājam uzsvēra S.Āboltiņa. Viņa pauda gandarījumu, ka Pasaules koru olimpiādē Rīgā šovasar piedalīsies septiņi kori no Somijas.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Somija ir viens no nozīmīgākajiem investīciju avotiem. „Taču sadarbība ir abpusēji izdevīga, un to apliecina arī Latvijas uzņēmumu investīcijas Somijā. To lieliski raksturo fakts, ka „Latvijas Finiera” meitasuzņēmums Somijā ir iegādājies saplākšņa ražotni, kas kalpos visa Ziemeļeiropas tirgus apgādei. Par veiksmīgo biznesa sadarbību liecina arī tas, ka izveidoti vairāk nekā 350 Latvijas–Somijas kopuzņēmumu. Esam ieinteresēti paplašināt sadarbību tirdzniecībā un pakalpojumu jomā, kā arī veicināt investīciju pieplūdumu nozarēs ar augstu pievienoto vērtību,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Puses pārrunāja arī situāciju Ukrainā un Latvijas gatavošanos pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē. Saeimas priekšsēdētāja informēja kolēģi – ņemot vērā, ka Latvijas prezidentūra būs valstiski nozīmīgs notikums un tā būs ne tikai valdības kompetence, bet gan kopīgs likumdevēja un izpildvaras sadarbības process, 11.Saeimā pārstāvētie politiskie spēki aizvadītā gada nogalē parakstīja vienošanos par Latvijas prezidentūras sagatavošanu un īstenošanu.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 16. līdz 18.jūnijam pēc Somijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Ēro Heineluoma (Eero Heinäluoma) ielūguma uzturas oficiālā vizītē Somijā. S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un deputātu grupas sadarbībai ar Somijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā