Saeimas priekšsēdētāja Moldovā: Latvija ir gatava dalīties ar Eiropas Savienībā uzkrāto pieredzi

(13.05.2014.)

„Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība NB8 formātā ir bijusi Latvijas iespēja mācīties no pieredzējušākām Eiropas Savienības dalībvalstīm – Zviedrijas, Somijas un Dānijas. Patlaban, kad mūsu valsts nupat ir atzīmējusi desmitgadi kopš pievienošanās Eiropas Savienībai, Latvija ir gatava savu uzkrāto pieredzi nodot tālāk Austrumu partnerības valstīm – arī Moldovai.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra darba vizītes laikā Moldovā, otrdien, 13.maijā, piedaloties preses konferencē pēc tikšanās ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Kormanu (Igor Corman) un politisko grupu līderiem. S.Āboltiņa Moldovā uzturas kopā ar citiem Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) nacionālo parlamentu vadītājiem, kur NB8 spīkeri devušies pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas iniciatīvas.

Īpaši nozīmīga šī vizīte ir laikā, kad Krievija rupji pārkāpj starptautiskās tiesības un noslēgtos līgumus, sacīja S.Āboltiņa, norādot uz pēdējā laika notikumiem Ukrainā un to ietekmi plašākā reģionā. Vienlaikus viņa uzsvēra – masu medijos izskanējušie Krievijas amatpersonu draudi Moldovai Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma parakstīšanas gadījumā ir pilnīgi nepieņemami mūsdienu Eiropā.

Tāpat Saeimas priekšsēdētaja pauda stingru atbalstu asociācijas līguma parakstīšanai starp ES un Moldovu un cerību, ka tas notiks jau šī gada jūnijā. S.Āboltiņa atzinīgi vērtēja reformu laikā jau panāktos sasniegumus, piemēram, iespēju bez vīzas doties uz Šengenas zonas valstīm, kā arī apliecināja turpmāku atbalstu un Latvijas pieredzes nodošanu Moldovai ceļā uz Eiropas un eiroatlantisko integrāciju.

Demokrātiskas un attīstītas valsts pamats ir spēcīga pilsoniskā sabiedrība, tāpēc gan Moldovas valdībai, gan nevalstiskajām organizācijām ir jāskaidro Moldovas ļaudīm ieguvumus, kurus valstij nes eiroatlantiskās integrācijas centieni un kurus sniegs asociācijas līguma parakstīšana ar ES, uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Moldovai eiroatlantiskie centieni īpaši jāvērš tieslietu un uzņēmējdarbības jomas sakārtošanas virzienā, veicinot to caurredzamību, un vēlreiz apliecināja Latvijas gatavību turpināt dalīties uzkrātajā tiesu reformu, demokrātijas un labas pārvaldības pieredzē, kas mūsu valstij palīdzēja integrēties Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

Austrumu partnerība būs viena no Latvijas prioritātēm 2015.gadā, kad mūsu valsts pildīs prezidentūras ES Padomē pienākumus, un arī Moldova būs svarīgs sarunu temats gaidāmajā samitā nākamā gada maijā, informēja S.Āboltiņa.

S.Āboltiņa no 12. līdz 14.maijam kopā ar citiem NB8 valstu nacionālo parlamentu vadītājiem darba vizītē uzturas Moldovā, kur NB8 valstu spīkeri devušies pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas iniciatīvas. Vizītes laikā S.Āboltiņa tiekas ar Moldovas prezidentu Nikolaji Timofti (Nicolae Timofti), Moldovas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Liljanu Palihoviči (Liliana Palihovici) un Moldovas Ministru prezidentu Jurji Ljanku (Iurie Leanca). Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja piedalīsies apaļā galda diskusijā ar Moldovas nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā