Āboltiņa Saeimas namā tiekas ar jauno Maltas vēstnieku

(23.04.2014.)

Sadarbība izglītības un kultūras jomās, kā arī Latvijas un Maltas attīstītā ostu infrastruktūra ir labs pamats abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanai. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Saeimas namā tiekoties ar Maltas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Čārlzu L.Mifsadu (Charles L. Mifsud). Vēstnieks Latvijas parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Viena no Latvijas konkurētspējīgajām priekšrocībām ir mūsu valsts izglītotie cilvēki, un nereti Latvijas studējošie izvēlas doties studēt tieši uz Maltu Erasmus programmas ietvaros, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Vēstnieks sarunā apliecināja, ka studenti no Latvijas Maltā ir gaidīti. Puses bija vienisprātis, ka abas valstis saista arī kora dziedāšanas tradīcijas. S.Āboltiņa sacīja, ka Latvija ir pazīstama ar saviem godalgotajiem koriem, un informēja, ka šogad mūsu valstī notiks Pasaules koru olimpiāde.

Pārrunājot abu valstu parlamentārās sadarbības potenciālu, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka labs solis tā izmantošanai būtu sadarbība abu parlamentu komisiju līmenī. Vēstnieks sacīja, ka arī Maltas parlamenta priekšsēdētājs ir ieinteresēta stiprināt sadarbību starp parlamentiem. S.Āboltiņa arī teica, ka ļoti būtiska ir politiskā sadarbība, īpaši to akcentējot Ukrainas notikumu kontekstā. Viena no Latvijas prioritātēm Eiropas Savienības (ES) prezidentūrā būs Austrumu partnerība, savukārt Vidusjūras valstīm, tostarp Maltai, nozīmīga ir Vidusjūras valstu sadarbība, tāpēc būtiski visām ES valstīm, arī Maltai un Latvijai, atbalstīt gan Austrumu partnerību, gan Vidusjūras valstu sadarbību, teica S.Āboltiņa.

Vēstnieks sarunā augstu vērtēja Latvijas sasniegumus kopš neatkarības atgūšanas. Padomju okupācijas laikā Latvijas ļaudis nezaudēja ticību sapnim atgūt vietu Eiropas valstu saimē, un mūsu cilvēki savu spēcīgo gribu ir apliecinājuši arī pēc neatkarības atgūšanas, kopā ejot cauri finanšu un ekonomikas krīzei, teica S.Āboltiņa, akcentējot, ka šobrīd Latvijas ekonomika ir viena no līderēm ES valstu vidū.

Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam sacīja, ka viņa kadence Latvijā sākas mūsu valstij nozīmīgā laikā – tieši šobrīd Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, savukārt nākamgad Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts ES Padomē pienākumus. Bet vēstnieks sacīja, ka Malta par prezidējošo valsti ES Padomē kļūs 2017.gadā, savukārt tās galvaspilsēta Valleta būs Eiropas kultūras galvaspilsēta 2018.gadā, tāpēc Malta ir ieinteresēta iepazīties ar Latvijas pieredzi, pildot šos atbildīgos pienākumus.



Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644204489682/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GI9TIKHceVk&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde