Āboltiņa diskusijā ASV: ES nākotne ir ekonomikas izaugsmē un darbības efektivizēšanā

(08.10.2013.)

Galvenajam akcentam diskusijās par Eiropas Savienības (ES) nākotni jābūt vērstam uz šīs savienības ekonomikas izaugsmi un efektīvu darbību. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, uzsākot vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) un piedaloties diskusijā par Latvijas lomu ES un Eiropas nākotni. Diskusija notika ASV Vācijas Maršala fondā (The German Marshall Fund of the United States) Vašingtonā. Līdz ar Saeimas priekšsēdētaju sarunā piedalījās Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvija atbalsta visas diskusijas par Eiropas nākotni un tās attīstību un mūsu valstij ir svarīga ES turpmākā integrācija. „Latvijas dalība ES un tās turpmākā stiprināšana ir tikpat svarīga kā transatlantiskā integrācija un mūsu valsts dalība NATO,” atzina S.Āboltiņa, piebilstot, ka nākamgad apritēs desmit gadi kopš Latvijas iestāšanās ES un NATO.

S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta vienotas ES attīstības veicināšanā ar mērķi stiprināt savienības ģeopolitisko lomu starptautiskajā arēnā. Turpmākā Eiropas integrācijas procesā svarīgi ir koncentrēties uz konkrētiem rezultātiem un praktiskiem ieguvumiem, kā arī saglabāt līdzsvaru starp plašāku integrāciju un solidaritāti ES līmenī un labu pārvaldību nacionālā līmenī.

Akcentējot nacionālo parlamentu lomu ES, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvija ir apmierināta ar pašreizējo kompetenču sadalījumu starp ES dalībvalstīm, tomēr būtiski ir respektēt subsidiaritātes principu. „Nacionālajiem parlamentiem pieder galavārds valsts politikas veidošanā, kā arī ir nozīmīga loma subsidiaritātes principa piemērošanas pārraudzībā ES likumdošanā,” teica S.Āboltiņa.

Runājot par ekonomikas krīzes pārvarēšanu, S.Āboltiņa diskusijā akcentēja: „Mūsu valsts ir parādījusi, ka esam centīgi līderi, veicot budžeta reformas, un tagad Latvija ir izvirzījusies priekšā lielākajai daļai Eiropas valstu kā valsts ar ilgtspējīgāko fiskālo sistēmu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja arī apliecināja, ka mūsu valsts atbalsta ASV un ES sarunu uzsākšanu par brīvās tirdzniecības līgumu, kuru sāka apspriest Īrijas prezidentūras laikā. Izvērstā jautājumu un atbilžu sesijā klātesošie intersējās arī par drošības jautājumiem, Austrumu partnerību, attiecībām ar ASV un eiro ieviešanas procesu.

1972.gadā dibinātā ASV Vācijas Maršala fonda mērķis ir veicināt ciešākas attiecības un sapratni starp ASV un Eiropu, atbalstot indivīdu un institūciju darbu transatlantisko jautājumu jomā un organizējot politiķu, ekspertu un uzņēmējdarbības pārstāvju diskusijas.

S.Āboltiņa vizītes laikā ASV arī apmeklēja Komunisma upuru memoriālu un nolika ziedus, godinot komunistiskā genocīda upurus.

Saeimas priekšsēdētāja no 7. līdz 11.oktobrim uzturas darba vizītē ASV. Vizītes laikā S.Āboltiņai plānotas tikšanās ar ASV parlamenta Pārstāvju palātas spīkeru Džonu Bēneru (John Boehner), Savienoto Valstu Senāta senatoru un Ārlietu komitejas Eiropas lietu apakškomitejas priekšsēdētāju Krisu Mērfiju (Chris Murphy), kā arī Filadelfijas mēru Maiklu Nuteru (Michael Nutter) un viņa vietnieku un ekonomikas un tirdzniecības attīstības vadītāju Alanu Grīnbergu (Alan Greenberg).


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā