Saeimas priekšsēdētāja Šveices viceprezidentam: esam atvērti aktīvai sadarbībai visās jomās

(30.07.2013.)

Starp Latviju un Šveici vēsturiski ir izveidojušās ciešas un draudzīgas attiecības, un esam ieinteresēti arī turpmāk uzturēt aktīvu dialogu visās jomās, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 30.jūlijā, tiekoties ar Šveices Konfederācijas viceprezidentu – Federālā Ārlietu departamenta vadītāju Didjē Burkhalteru (Didier Burkhalter).

„Šveice ir labi pazīstama Latvijas cilvēkiem ne tikai tās skaistās dabas un hokeja dēļ, bet arī Kastaņjola un Lugāno raisa spēcīgas asociācijas ar ievērojamo dzejnieku Raini, kurš ar savu sievu, dzejnieci un lugu autori, Aspaziju, izsūtījuma laikā rada Šveicē savas otrās mājas”, sacīja S.Āboltiņa, vienlaikus uzsverot – Latvija neaizmirsīs, ka Šveice nekad nav atzinusi mūsu valsts iekļaušanu Padomju Savienībā.

Raksturojot abu valstu attiecības parlamentārā līmenī, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka pēdējo 20 gadu laikā izdevies izveidot stabilu sadarbību kā parlamentāriešu, tā parlamentu nozaru komisiju vidū. Savukārt oktobrī Saeima kārtējo reizi uzņems asociācijas „Pro Baltikum” delegāciju, kas apvieno gan Šveices parlamentāriešus, gan finanšu sektora pārstāvjus un pašvaldību deputātus.
  
Sarunā ar viesi Saeimas priekšsēdētaja akcentēja vairākus būtiskus izaicinājums, kas turpmākajos gados gaida mūsu valsti. Viens no tiem būs pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), sacīja S.Āboltiņa, izsakot pateicību par līdzšinējo Šveices palīdzību, paužot atbalstu Latvijas kandidatūrai OECD Ministru Padomē.

Tāpat S.Āboltiņa apliecināja, ka mūsu valsts augstu vērtē Šveices palīdzību Latvijai un citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, lai mazinātu ekonomiskās un sociālās atšķirības ES valstu vidū: „Šveices finanšu instrumentu ieviešanu vērtējam kā ļoti veiksmīgu, un šajā efektīvajā sadarbībā lielu atbalstu sniedza Šveices vēstniecība.”

Tradicionāli auglīga sadarbība abām valstīm ir kultūras jomā, kā arī augstākajā izglītībā un zinātnē. Kā piemēru Saeimas priekšsēdētāja minēja pērn notikušās Rīgas Jaunā teātra viesizrādes starptautiskajos teātra festivālos Bāzelē un Lugāno.

„2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kas pavērs jaunas sadarbības iespējas kultūrā un tūrisma jomā. Latvijas galvaspilsēta piedāvās aizraujošu programmu un ceram, ka tūristi no Šveices izmantos iespēju iepazīt Latvijas kultūras pērles no tikai viesizrādēs, bet arī klātienē,” raksturojot sadarbību kultūrā, sacīja S.Āboltiņa.

Savukārt D.Burkhalters informēja, ka Šveice nākamgad pārņems prezidentūru Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) un prezidentūras ietvaros ir ieinteresēta ciešā sadarbībā ar Eiropas Savienības valstīm. Veiksmīga sadarbība varētu veidoties ar Latviju Austrumu partnerības kontekstā, īpaši ņemot vērā, ka par vienu no prioritātēm, Latvijai pārņemot ES prezidentūru, varētu tikt izvirzītas attiecības ar bijušajām Padomju Savienības valstīm ES pierobežā.

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634859737030/with/9398005137/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZaoGdWGclZY
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt