Solvita Āboltiņa Saeimā sveic jauno Rumānijas vēstnieku

(22.01.2013.)

Latvijas un Rumānijas sadarbību raksturo labas divpusējās attiecības, un abām valstīm kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un partnerēm NATO ir potenciāls to turpmākai izaugsmei. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 22.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Rumānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Danu Adrianu Balanesku (Dan Adrian Balanescu), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka parlamentārā līmenī Latvijai un Rumānijai ir iespējas attīstīt dinamiskāku divpusējo sadarbību. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja sadarbību abu valstu parlamentu komisiju līmenī īpaši ES jautājumos, uzsverot, ka kopīgas valodas atrašana parlamentārā līmenī rada pozitīvu augsni sadarbībai ES līmenī. „Sarunas par jauno Eiropas Savienības daudzgadu budžetu tuvojas noslēgumam. Netaisnīgais tiešmaksājumu sadalījums nav pieņemams, jo kropļo tirgu, savukārt kohēzijas finansējums ir nozīmīgs instruments tālākai attīstībai. Mums ir jāaizstāv savas prioritātes, jo tās ir izšķirošas tālākai mūsu valstu attīstībai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

Savukārt vēstnieks pauda, ka abas valstis vieno arī vēstures notikumi un kontakti starp abu valstu iedzīvotājiem, un tas ir labs pamats sadarbības attīstīšanai visās jomās, tostarp strādājot pie ciešāku parlamentāro kontaktu izveides.

Pārrunājot reģionālo sadarbību, S.Āboltiņa vērsa uzmanību, ka tieši Austrumu partnerība ieņems nozīmīgu lomu šī gada darba kārtībā. Latvijas kaimiņvalsts Lietuva kā prezidējošā valsts ES Padomē rīkos Austrumu partnerības samitu šī gada novembrī, un ļoti iespējams, ka tieši Latvija pārņems šo stafeti no Lietuvas savas prezidentūras laikā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Informējot Rumānijas vēstnieku par situāciju Latvijas ekonomikā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Latvijas stratēģiskais mērķis ir vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešana 2014.gadā. Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus, un pašreiz būtiskākais ir skaidrot sabiedrībai, ko eiro ieviešana dos Latvijas attīstībai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas un Rumānijas sadarbība ekonomikā. Lai arī pagājušā gada pirmajos trīs ceturkšņos, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2011.gadā, tirdzniecības apjoms starp abām valstīm samazinājies, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Latvijas un Rumānijas neizmantoto ekonomiskās sadarbības potenciālu.

Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Rumānijas vēstnieka kadences laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi — Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi kļūs par prezidējošo valsti ES Padomē.

D.A.Balanesku ir karjeras diplomāts, kurš galvenokārt strādājis ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) jautājumiem. Savā diplomātiskajā karjerā strādājis savas valsts diplomātiskajā pārstāvniecībā Čehijā, savukārt kopš 2009.gada ir arī padomnieks Rumānijas Valsts prezidenta administrācijā starptautisko attiecību departamentā. Vēstnieks pastāvīgi rezidē Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632586136088/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=9G5zlUfYTIs
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī