Zanda Kalniņa-Lukaševica un Vjačelavs Dombrovskis Berlīnē un Briselē pārstāvēs Latvijas intereses jaunajā ES daudzgadu budžetā

(19.03.2012.)

Lai divpusējās sarunās ar vācu parlamentāriešiem, Eiropas Savienības (ES) komisāriem un Eiropas Parlamenta deputātiem skaidrotu Latvijas nostāju ES daudzgadu budžeta veidošanā, divu Saeimas komisiju vadītāji no 19. līdz 23.martam uzturēsies darba vizītēs Berlīnē un Briselē. Latvijas delegācija sarunās iestāsies par vienlīdzīgu lauksaimniecības tiešmaksājumu sadali un paudīs iebildumus pret priekšlikumu samazināt Latvijai pieejamo kohēzijas politikas finansējumu.

Tikties ar augstām Vācijas Bundestāga un ES amatpersonām, lai personīgi paustu Latvijas nostāju, dosies Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Uz Berlīni dodamies, jo tieši Vācijai būs būtiska loma izšķirošajā sarunu fāzē par Eiropas Savienības jauno daudzgadu budžetu,” skaidro Z.Kalniņa-Lukaševica. „Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas procesā Vācija ir viena ietekmīgākajām valstīm, kuras viedoklī ieklausās, un tā ir arī viena no tā dēvētājām neto maksātājām, kura kopējā budžetā iemaksā vairāk, nekā saņem,” atzīmē Z.Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī norāda uz Vācijas parlamenta lielo ietekmi, veidojot Vācijas politiku dažādos ES dienaskārtības jautājumos. „Tādēļ īpaši nozīmīgi ir Latvijas intereses aizstāvēt arī sarunās ar Vācijas Bundestāga deputātiem, lai mūsu valsts nostāju skaidrotu visos Eiropas Savienības politikas līmeņos – gan valdību un Eiropas Savienības institūciju, gan arī nacionālo parlamentu līmenī,” pauž Z.Kalniņa-Lukaševica.

Berlīnē Saeimas komisiju vadītāji tiksies ar Vācijas Bundestāga Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāju Ginteru Krihbaumu (Gunther Krichbaum) un šīs komitejas frakciju koordinatoriem. Tāpat deputātiem Bundestāgā plānota tikšanās ar Lauksaimniecības komitejas vadītāju Hansu Mihaēlu Goldmani (Hans-Michael Goldmann), komitejas frakciju koordinatoriem un Baltijas sadarbības grupas vadītāju Kristelu Hapahu-Kazanu (Kristel Hapah-Kasan).

Savukārt Briselē Saeimas deputāti tiksies ar ES komisāru attīstības politikas jautājumos Andri Piebalgu, kā arī ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku un komisāru attiecībām ar nacionālajiem parlamentiem Marošu Šefčoviču (Maroš Šefčovič).

Visbeidzot Briseles vizītes noslēgumā Z.Kalniņa-Lukaševica un V.Dombrovskis Eiropas Parlamentā piedalīsies augsta līmeņa konferencē par ES nākamo daudzgadu budžeta ietvaru. Konferences atklāšanā piedalīsies arī Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz), Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu (José Manuel Barroso) un Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita (Helle Thorning-Schmidt).


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde