Saeimas deputātes Briselē: vienlīdzīga samaksa par vienādu darbu ir jāsaņem visās nozarēs un visā ES

(08.03.2012.)

Ir jācīnās ne tikai par vienlīdzīgu atalgojuma saņemšanu starp vīriešiem un sievietēm par vienādu darbu, bet arī par vienlīdzīgu samaksu vienas nozares ietvaros Eiropas Savienības (ES) līmenī. To Saeimas deputāte Daina Kazāka (ZRP) ceturtdien, 8.martā, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) rīkotajā starpparlamentārajā sanāksmē par vienlīdzīgu samaksu par vienlīdzīgu darbu, kas zīmīgi organizēta tieši Starptautiskajā sieviešu dienā. Latvijas intereses Briselē pārstāvēja arī deputāte Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

EP deputāti un nacionālo parlamentu deputāti ar nozares ekspertiem diskutēja par jautājumiem, kas skar atalgojuma atšķirības sievietēm un vīriešiem un segregāciju darba tirgū. Sanāksmes darba kārtībā bija arī dzimumu līdztiesība darba tirgū, kā arī izglītības regulējumus gan ES, gan dalībvalstu līmenī. Diskusiju atklāja Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz), tajā piedalījās ES tieslietu, pamattiesību un pilsonības komisāre Vivjena Redinga (Viviane Reding).

D.Kazāka klātesošos informēja par Latvijas situāciju līdzvērtīgas darba samaksas saņemšanā, norādot, ka jaunākie Eurostat dati liecina, ka Latvijā sievietes vidēji saņem par 17,6 procentiem mazāku atalgojumu nekā vīrieši. Vidēji Eiropā šī atšķirība ir vēl lielāka – 22 procenti.

„Lai arī Latvijā samazinās nodarbinātības līmenis sievietēm, kurām ir bērni, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis, kuriem ir bērni, pieaug, Latvija ir viena no līderēm sieviešu un vīriešu vadītāju proporcionālajā sadalījumā. Latvijā tas ir viens no vienlīdzīgākajiem Eiropas mērogā,” pauda Saeimas deputāte.

„Latvijas sievietes spēj apvienot rūpes par ģimeni un profesionālo darbību,” uzsvēra D.Kazāka, norādot, ka „lai būtu iespējama šāda sabalansēta sievietes līdzdalība, nepieciešams arī valsts atbalsts, uzlabojot ģimenes atbalsta struktūras, piemēram, bērnudārzu pieejamību, pabalstu sistēmu. Šajā jomā Latvija ir spērusi pozitīvu soli, nosakot, ka valsts un pašvaldība visiem bērniem no pusotra gada vecuma nodrošina pirmsskolas izglītību, ja vecāki izsaka šādu vajadzību.”

D.Kazāka akcentēja nepieciešamību veicināt sieviešu politisko līdzdalību, jo Latvijas parlamentā ir tikai 21 procents sieviešu, pretstatā Eiropas Parlamentam, kur sieviešu īpatsvars ir pārsniedz trešdaļu.

Tāpat Saeimas deputāte aicināja EP deputātus un dalībvalstu parlamenta kolēģus atcerēties, ka tieši lauku reģionos atbalsts sieviešu nodarbinātībai ir īpaši nepieciešams. „Nevienlīdzīgs ES atbalsts vēl joprojām Latviju ierindo pēdējā vietā starp lauksaimniecības tiešmaksājumu saņēmējiem, un tas arī negatīvi ietekmē sieviešu nodarbinātību lauku reģionos un lauku attīstību kopumā.”


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī