Solvita Āboltiņa tiekas ar Japānas troņmantnieku

(06.03.2012.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 6.martā, oficiālās vizītes ietvaros tikās ar Viņa Imperiālo Augstību Japānas troņmantnieku princi Naruhito (Naruhito).

S.Āboltiņa pateicās par Japānas atbalstu Latvijai neatkarības iegūšanas ceļā. „Latvija nekad neaizmirsīs, ka Japāna bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas valsts neatkarību de facto 1919.gada 10.janvārī un de jure 1921.gada 26.janvārī, un vienīgā Āzijas reģiona valsts, kurai starpkaru periodā bija sava pārstāvniecība Latvijā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

„Lai arī mūsu valstis šķir liels ģeogrāfisks attālums, Latvija jūt un augstu vērtē Japānas nozīmīgo vietu pasaulē,” sarunā ar Japānas kroņprinci teica S.Āboltiņa, paužot atzinību par šīs Āzijas valsts sasniegumiem gan zinātnē un kultūrā, gan ekonomikā, politikā un drošības jomā.

„Vēsturiskie notikumi Latviju un Japānu ir tuvinājuši, starp mūsu tautām raisot draudzību un savstarpēju sapratni,” raksturojot labās starpvalstu attiecības, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Latvijas un Japānas sadarbībai ir savas tradīcijas, piemēram, skautu organizāciju sadarbība, kas patlaban ir atjaunota un bagātina mūsu tautu mijiedarbību, teica S.Āboltiņa. Īpaši aktīva saikne izveidota arī kultūrā un izglītībā. Japānas vēstniecības organizētie pasākumi veiksmīgi papildina Latvijas kultūras dzīvi, dažādos formātos sniedzot ieskatu Japānas kultūrā.

„Dziedātāji no Japānas piedalījās iepriekšējos Latvijas Dziesmu un deju svētkos, un ceru, ka šī tradīcija turpināsies gan 2013.gada svētkos, gan daudzus gadus uz priekšu,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa sarunā ar Japānas kroņprinci akcentēja, ka Latvijas iedzīvotājiem ir liela interese par Japānu, ko lieliski atspoguļo lielais studentu skaits, kas apgūst japāņu valodu un kultūru. Latvijas Universitātē studentu skaits šajās programmās sasniedz 250, un tas salīdzinoši ir ļoti liels skaits mazai valstij. Saeimas priekšsēdētāja Japānas pusei pateicās par ikgadējo stipendiju programmu, kas Latvijas cilvēkiem ļauj padziļināti apgūt japāņu valodu, kultūru un filozofiju.

Saeimas priekšsēdētāja arī informēja, ka Rīga, 2014.gadā kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, būs par mājvietu pasaules līmeņa notikumiem, piedāvājot gan klasiskas vērtības, gan paplašinot kultūras robežas.

Nākamnedēļ apritēs gads kopš traģiskās zemestrīces Japānas austrumos, un šajā laikā Japāna ir parādījusi apbrīnojamu spēku, novēršot dabas katastrofas sekas, sarunā ar kroņprinci Naruhito uzsvēra S.Āboltiņa. Latvijas tauta juta līdzi Japānas cilvēkiem šajā grūtajā brīdī un sūtīja palīdzību seku novēršanai, piebilda Saeimas priekšsēdētāja, informējot, ka vizītes ietvaros personīgi apmeklēs zemestrīces skarto reģionu.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pēc Japānas parlamenta Augšpalātas prezidenta Kendži Hiratas (Kenji Hirata) ielūguma no 3.marta līdz 9.martam oficiālā vizītē apmeklē Japānu. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Viņa Imperiālo Augstību Japānas troņmantnieku princi Naruhito (Naruhito), Japānas parlamenta Augšpalātas prezidentu Kendži Hiratu un parlamenta Apakšpalātas prezidentu Takahiro Jokomiči (Takahiro Yokomichi), Japānas ekonomikas, tirdzniecības un industrijas ministru Jukijo Edano (Yukio Edano), kā arī Latvijas-Japānas sadraudzības biedrības pārstāvjiem.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde