Eiropas lietu komisija iepazīstas ar Dānijas prioritātēm ES prezidentūrā

(11.01.2012.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 11.janvārī, uz tikšanos bija aicinājuši Dānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Pēru Karlsenu (Per Carlsen), lai iepazītos ar Dānijas izvirzītajām prioritātēm Eiropas Savienības prezidentūras laikā.

„Dānija ir pārņēmusi Eiropas Savienības prezidentūru izaicinājumiem pilnā laikā, kad Eiropa ir nopietnu un izšķirīgu lēmumu priekšā,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa- Lukaševica.

„Vēstnieks šodien apliecināja, ka Dānijas prezidentūra ir atvērta diskusijām par Latvijai svarīgām tēmām, tostarp mūsu nacionālajām interesēm Eiropas Savienības daudzgadu budžetā, kas skar lauksaimniecības tiešmaksājumus un kohēzijas politikas finansējumu, kā arī Austrumu partnerības programmu. Arī Dānijas prezidentūras laikā izmantosim iespēju, lai argumentētu savu viedokli un panāktu mums taisnīgāku Eiropas finansējuma sadali,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Kā noskaidroja komisijas deputāti, Dānija kā būtiskākās izvirzījusi četras darbības prioritātes – padarīt Eiropu atbildīgāku, dinamiskāku, zaļāku un drošāku. Runājot par pirmo prioritāti, Eiropai jākļūst ekonomiski atbildīgākai, īstenojot disciplinētāku fiskālo politiku un uzlabojot dalībvalstu ekonomiku pārraudzību. Būtiska loma šeit ir nākamajam ES daudzgadu budžetam, pie kura darbs tiks turpināts tieši Dānijas prezidentūras laikā.

Lai Eiropa kļūtu dinamiskāka, jāstimulē ilgtermiņa ekonomiskā izaugsme un jaunu darbavietu izveide, uzņēmējdarbības vides uzlabošana un administratīvā sloga mazināšana mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Nozīmīgs darbs gaidāms arī pie vienotā ES tirgus attīstības, kuram šogad atzīmējam jau divdesmito gadadienu, norādīja Dānijas vēstnieks.

Dānija iestājas arī par zaļāku ES, aicinot uz videi draudzīgu tehnoloģiju un atjaunojamās enerģijas resursu izmantošanu, kas sekmētu ES dalībvalstu ilgtspējīgu attīstību.

Kā ceturto prioritāti vēstnieks iezīmēja Eiropas drošību veicināšanu – gan iekšēji, gan ārēji. Kā būtiski uzdevumi šajā jomā izvirzīti kopīgas Eiropas patvēruma sistēmas izveide un ciešāka sadarbība starp Šengenas zonas valstīm un ES valstu policiju.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā