Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Kanādā pārrunā tranzīta ceļu veidošanas iespējas

(05.12.2011.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks, no 28.novembra līdz 4.decembrim vizītē apmeklējot Kanādu, ar šīs Ziemeļamerikas valsts augstākajām amatpersonām pārrunāja sadarbības stiprināšanas iespējas gan ekonomikā, gan parlamentārā līmenī.

Sarunā ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Noelu Kinsellu (Noël Kinsella) liela uzmanība pievērsta tirdzniecības ceļu izveidošanai starp Kanādu un Latviju, tādējādi abpusēji ekonomiski izdevīgā veidā savienojot divus kontinentus. Tranzīta ceļš cauri Kanādas un Latvijas ostām ļautu veikt kravu nogādāšanu no Āzijas līdz pat Ziemeļamerikas kontinenta dienvidiem. Kanāda ir ieinteresēta šāda tranzīta ceļa veicināšanā un arī citos sadarbības projektos, kas aktivizētu starpvalstu attiecības, apliecināja N.Kinsella.

R.Ražuks sarunā akcentēja mūsu valsts interesi, lai NATO patrulēšanas misija Baltijas valstu gaisa telpā tiktu pārveidota par pastāvīgu misiju. Šis būs viens no dienas kārtības jautājumiem arī Ziemeļatlantijas alianses samitā Čikāgā nākamā gada maijā. Tāpat Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs sarunā ar Kanādas parlamenta vadītāju pauda atbalstu Eiropas Savienības un Kanādas tirdzniecības līguma noslēgšanai. Savukārt N.Kinsella pauda pārliecību, ka viņa vadītajā parlamentā tiks izveidota sadarbības grupa ar Baltijas valstīm.

R.Ražuks Kanādu apmeklē kopā ar Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju vadītājiem, atzīmējot 20 gadus kopš starp Baltijas valstīm un Kanādu atjaunotas diplomātiskās attiecības.

„Pateicoties visu trīs valstu kopīgam darbam, mums izdevies noorganizēt sarunas ar augstām Kanādas amatpersonām. Ja trīs Baltijas valstu parlamentārieši uz Kanādu būtu devušies atsevišķi, mēs nekad nebūtu panākuši šādu tikšanos organizēšanu,” skaidro R.Ražuks, kopīgo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentāriešu vizīti raksturojot kā veiksmīgu formātu, lai palielinātu interesi par sadarbību ar mūsu reģionu.

Vizītes ietvaros Baltijas valstu parlamentārieši tikās arī ar Kanādas parlamenta Apakšpalātas priekšsēdētāju Endrjū Šīru (Andrew Scheer), Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāru Dīpaku Obraju (Deepak Obhrai), valdības pārstāvi apakšpalātā Pīteru Vanlounu (Peter Van Loan), kā arī ar Kanādas apakšpalātas Ārlietu un starptautiskās tirdzniecības komisiju. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs ticies arī ar latviešu kopienām Otavā un Toronto.

Vizītes ietvaros Baltijas valstu Ārlietu komisiju vadītāji piedalījās arī Karltonas universitātes organizētajā diskusijā par Baltijas ceļu pēc 20 gadiem un tikās ar Ontario provinces vadības pārstāvjiem. Tāpat Baltijas valstu delegācija piedalījās Toronto universitātes rīkotajā diskusijā par Baltijas reģiona politiskajiem un drošības izaicinājumiem.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt