Saeimas deputāti uzklausa ārlietu ministra redzējumu par ārpolitikas prioritātēm

(02.11.2011.)

Latvijas ārpolitikas galvenās prioritātes ir mūsu valsts nacionālo interešu sekmīga aizstāvēšana Eiropas Savienībā, sadarbības padziļināšana ar Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī Latvijas ārējās drošības veicināšana, ko var sasniegt stiprinot valsts ekonomisko konkurētspēju un padziļinot transatlantisko sadarbību. To trešdien, 2.novembrī, sarunā ar Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputātiem pauda jaunais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

„Šodienas tikšanās ar jauno ārlietu ministru noritēja ļoti pozitīvā, konstruktīvā gaisotnē, un vieš pārliecību par sekmīgu ārlietu dienesta un parlamentāriešu sadarbību arī nākotnē,” norāda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

„Manuprāt, būtiski, ka ministrs kā savstarpēji saistītus un nozīmīgus uzlūko Latvijas ārējās drošības un ekonomiskās konkurētspējas jautājumus. Tieši tiem jābūt vieniem no mūsu valsts ārpolitikas prioritārajiem mērķiem, kuru sasniegšanai maksimāli efektīvi izmantot valsts rīcībā esošos ārlietu dienesta resursus,” atzīmē R.Ražuks.

Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica akcentē ministra teikto par nepieciešamību 2012.gadā koncentrēties sarunām par jaunā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta veidošanu.

„Nākamais gads būs īpaši nozīmīgs, jo izšķirsies, kā Latvija sarunās spēs aizstāvēt savas nacionālās intereses lauksaimniecības politikas un kohēzijas politikas finansējuma sadalē. Eiropas lietu komisija vēlas sniegt ieguldījumu šajā procesā un aktīvi izmantot arī parlamentāro kontaktu iespējas,” norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Arī ārlietu ministrs E.Rinkēvičs augstu novērtēja starpparlamentārās sadarbības sniegtās iespējas Latvijas nacionālo interešu aizstāvēšanā. Ministrs prognozēja, ka gaidāmās sarunas par ES daudzgadu budžeta veidošanu būs smagas. Tādēļ Latvijai īpaši nozīmīgi ir meklēt sabiedrotos līdzīgi domājošu valstu vidū, jo ES katra dalībvalsts primāri cīnās par savām interesēm, atzina ministrs.

Ārlietu komisijas deputāti vērsa ministra uzmanību nākamā gada sākumā Saeimā plānotajām debatēm par ārpolitikas jautājumiem. Ministrs sarunā atzinīgi novērtēja pagājušajā gadā notikušo ārpolitikas debašu norisi. Puses vienojās arī pirms nākamajām debatēm Saeimā rīkot diskusiju, kurā mūsu valsts ārpolitikas būtiskos jautājumus ar Saeimas deputātiem un diplomātiem pārrunātu ārlietu jomas eksperti - politologi, bijušie ārlietu ministri un nevalstisko organizāciju pārstāvji.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628034490062/with/6305657125/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt