Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar Moldovas parlamenta delegāciju (foto)

(02.08.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pirmdien, 2.augustā, tiekoties ar Moldovas Republikas parlamenta kancelejas vadītāja Adriana Fetesku (Adrian Fetescu) vadīto delegāciju, pauda atbalstu Moldovas ciešākai sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES). Saeimas priekšsēdētājs rosināja veidot vēl aktīvāku abu valstu parlamentu sadarbību, organizējot regulāras Moldovas parlamenta darbinieku mācību vizītes Latvijā.

„Esam atvērti sadarbībai ar Moldovas parlamentu, lai dalītos savā eirointegrācijas procesa un reformu pieredzē,” tikšanās laikā uzsvēra G.Daudze, atzīmējot, ka sadarbība ar Moldovu ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm. „No savas pieredzes zinām, cik būtiski ir iegūt nepastarpinātu informāciju par dažādiem jautājumiem, kas ir būtiski valsts ceļā uz dalību Eiropas Savienībā,” teica Saeimas priekšsēdētājs. 

Savukārt Moldovas parlamenta kancelejas vadītājs A.Fetesku sarunā uzsvēra, ka viņa valstij ir būtiski iepazīties un izmantot Latvijas pieredzi. Viņš darīja zināmu, ka saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem, 65 procenti Moldovas iedzīvotāju vēlas valsts iestāšanos Eiropas Savienībā.

„Moldovai un Latvijai ir līdzīga vēsture un līdzīgas problēmas. Tomēr savā reformu procesā jūs bijāt daudz mērķtiecīgāki par mums un tagad jau esat Eiropas Savienības dalībvalsts, bet mēs vēl esam tikai ceļā. Tādēļ mums ir ļoti nozīmīga jūsu pieredze, tostarp arī pieļautās kļūdas, lai no tām varētu mācīties,” atzina A.Fetesku.

Ar Moldovas parlamenta darbiniekiem pirmdien, 2.augustā, tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, kā arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti Boriss Cilevičs (SC) un Oskars Kastēns (LPP/LC). Tikšanās laikā viesi tika iepazīstināti ar Eiropas lietu komisijas lomu valdības realizētās ES politikas kontrolē gan pirms iestāšanās ES, gan arī patlaban. Tāpat sarunā tika skarta Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kompetenču nodalīšanas un abu komisiju ikdienas darba organizācijas jautājumi. 

Moldovas parlamenta darbinieki nedēļu ilgas mācību vizītes laikā iepazīstas ar Saeimas Kancelejas darba specifiku, ikdienā nodrošinot parlamenta darbu. Vizītes mērķis ir uzlabot Moldovas parlamenta administrācijas kapacitāti, attīstīt cilvēkresursus un infrastruktūru. Moldovas parlamenta delegācija Latvijā uzturas ANO Attīstības programmas projekta ietvaros.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624635645022/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/-ORaQQRjWVc
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta