Karina Pētersone tiekas ar Izraēlas parlamentāriešiem (foto)

(09.06.2010.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone trešdien, 9.jūnijā, tikās ar Izraēlas Valsts parlamenta Izraēlas-Latvijas parlamentu sadarbības līgas delegāciju. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, kā arī nesenie traģiskie notikumi Vidusjūrā, kur Izraēlas armijas operācijas laikā gāja bojā deviņi humānās palīdzības kuģa pasažieri.

Sveicot viesus Saeimā, K.Pētersone atzinīgi novērtēja Izraēlas parlamenta delegācijas ierašanos Latvijā tieši šajā laikā, kad Latvijas un visu starptautisko sabiedrību satraukuši nesenie notikumi Vidusjūrā. „Notikušais ir liela cilvēciska traģēdija un tādēļ Latvija atbalsta starptautiskas izmeklēšanas komisijas izveidošanu, kura sniegtu neatkarīgu un objektīvu spriedumu,” teica Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Viņa akcentēja, ka ne mazāk būtiski par notikušā izmeklēšanu ir arī pēc iespējas ātrāk rast risinājumu ieilgušajai humānajai krīze Gazas sektorā. „Jo Gazā nav tikai tur valdošais Hamās režīms, tur ir arī nevainīgi civiliedzīvotāji, kuri cieš no teritorijas blokādes. Būtiski rast risinājumu šai smagajai krīzei, lai novērstu vēl tālāku iedzīvotāju radikalizēšanos,” uzsvēra K.Pētersone, paužot cerību, ka notikušais tomēr nebremzēs Tuvo Austrumu miera procesa atsākšanos.

Sniedzot savu skaidrojumu par traģiskajiem notikumiem ar humānās palīdzības kuģiem, Izraēlas parlamenta deputāti atgādināja par regulārajiem raķešu uzbrukumiem Izraēlas teritorijai, kurus veikusi Hamās kustība. Lai nepieļautu jaunu raķešu piegādi pa ūdensceļiem, Izraēla pārbauda pilnīgi visus kuģus, kuri dodas uz Gazu, un līdzīga pārbaude veikta arī humānās palīdzības kuģu gadījumā, skaidroja delegācijas vadītājs Izraēlas Valsts parlamenta Izraēlas-Latvijas parlamentu sadarbības līgas priekšsēdētājs Zejevs Belskis (Zeev Bielski).  

Veicot kuģu pārbaudi, Izraēlas karavīri bijuši bruņoti tikai ar pistolēm, jo domājuši, ka uz kuģiem atrodas tikai miera aktīvisti un starptautisko palīdzības organizāciju pārstāvji. Tomēr neliela grupa provokatoru, kuri bija iekļuvuši uz kuģiem, ar nažiem un metāla stieņiem uzbrukuši Izraēlas karavīriem. Tikai tad, lai aizstāvētos, karavīri atklājuši uguni, uzsvēra Z.Belskis. 

Tāpat ar Izraēlas parlamentāriešiem šodien tikās Ārlietu komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti, kā arī Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Izraēlas parlamentu. Sarunu laikā Saeimas deputāti akcentēja Latvijas un Izraēlas konstruktīvo divpusējo sadarbību, kā arī interesējās par iespējām stiprināt abu valstu kontaktus ekonomikā un tūrismā. Latvijas parlamentārieši arī lūdza Izraēlas puses skaidrojumu par nesenajiem notikumiem ar humānās palīdzības kuģiem.

„Latvija vienmēr atzinusi Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu un savas teritorijas aizsardzību,” teica Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. „Tomēr mēs vienlaikus arī atbalstām divu valstu pieeju Tuvo Austrumu konflikta risināšanā, jo uzskatām, ka arī palestīniešiem ir tiesības uz valstiskumu,” pauda A.Bērziņš.

Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/5wF17Wzm8oA
Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624112656219/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā