Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze turpina vizīti Horvātijā

(26.03.2010.)

Turpinot oficiālo vizīti Horvātijas Republikā, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 26.martā tikās ar Horvātijas parlamenta vicepriekšsēdētāju Vladimiru Šeksu (Vladimir Šeks), kā arī Nacionālās komisijas, Ekonomikas komisijas un Finanšu un budžeta komisijas deputātiem.

Sarunā ar parlamenta vicepriekšsēdētāju un Nacionālās komisijas deputātiem apspriests Horvātijas progress pievienošanās sarunās par dalību Eiropas Savienībā (ES) un sarunu noslēguma fāzē aktuālajiem izaicinājumiem. V.Šekss uzsvēra, ka dalība ES ir Horvātijas galvenais stratēģiskais mērķis, un to atbalsta gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas partijas. Lai pārraudzītu iestāšanās sarunu procesu, valsts parlamentā 2005.gadā izveidota īpaša Nacionālā komisija. Parlamenta vicepriekšsēdētājs izteica cerību, ka drīzumā būs iespējams slēgt atlikušās sarunu sadaļas, kas pavērtu iespēju jau gada nogalē parakstīt pievienošanās līgumu.

Saeimas priekšsēdētājs atkārtoti apliecināja Latvijas atbalstu Horvātijas uzņemšanai ES pēc pievienošanās sarunu veiksmīga noslēguma. Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājs izteica ielūgumu Horvātijas parlamenta Nacionālās komisijas un Ārlietu komisijas deputātiem vizītē apmeklēt Latviju.

„Starp mūsu valstīm izveidojies ļoti aktīvs politiskais dialogs un pašreizējo veiksmīgo sadarbību nepieciešams nostiprināt komisiju līmenī. Tas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā, ka pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā Eiropas Savienības valstu parlamentiem nepieciešama aizvien ciešāka sadarbība viedokļu saskaņošanā. Mums ir jāizmanto potenciāls, ko var sniegt sadarbība tieši komisiju līmenī,” sarunā uzsvēra G.Daudze. 

Nozaru komisiju pieaugošo lomu ES likumdošanas procesā akcentēja arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, kura strādā arī Eiropas lietu komisijā. Viņa informēja par Eiropas lietu komisijas darbu, atzīstot, ka Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem paver plašākas iespējas iesaistīties ES līmeņa likumdošanas priekšlikumu izvērtēšanā.

Tikšanās laikā ar Ekonomikas komisijas priekšsēdētāju Draganu Kovačeviču (Dragan Kovačevič) un komisijas deputātiem apspriestas iespējas intensificēt ekonomisko sadarbību starp abām valstīm, tāpat tika pārrunāti Latvijā un Horvātijā īstenotie pasākumi ekonomiskās krīzes seku pārvarēšanai.

„Mūsu valstīm ir daudz līdzīga - abu stratēģiskie mērķi ir bijuši dalība Eiropas Savienībā nu NATO, pašreiz ejam līdzīgu ceļu, lai pārvarētu globālās finanšu krīzes radītās sekas. Esmu pārliecināts, ka abas valstis jau atrodas uz ekonomikas atveseļošanās ceļa un ciešāka abpusēja ekonomiskā sadarbība ir viens no instrumentiem, kā pārvarēt krīzes sekas,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze no 24. līdz 27.martam uzturas oficiālā vizītē Horvātijā. Šī ir Saeimas priekšsēdētāja atbildes vizīte Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja Latvijas apmeklējumam. Luka Bebičs Latviju oficiālā vizītē apmeklēja 2008.gada septembrī.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde