Saeimas deputāti tiekas ar Čehijas parlamentāriešiem (foto)

(22.02.2010.)

Saeimas deputāti pirmdien, 22.februārī, tiekoties ar Čehijas parlamenta Deputātu palātas Konstitucionālo un juridisko lietu komisijas delegāciju, pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās, kā arī abās valstīs veiktos pasākumus ekonomiskās lejupslīdes seku mazināšanai.

Ar Čehijas parlamentāriešiem šodien tikās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti, kā arī Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Čehijas parlamentu.

Iepazīstinot ar Latvijas veiktajiem budžeta deficīta mazināšanas pasākumiem, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš informēja par Saeimas atbalstītajiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem 500 miljonu latu apmērā. „2009.gads bija dramatisks gads, kad bija jāpieņem sāpīgi, bet nepieciešami lēmumi. Latvija arī nākotnē veiks nepieciešamos stingros fiskālās politikas pasākumus, lai samazinātu budžeta deficītu līdz Māstrihtas kritērijos noteiktajam līmenim un 2014.gadā ieviestu eiro,” apliecināja G.Bērziņš.

Čehijas banku sektoru globālā finanšu krīze skārusi relatīvi maz, tomēr kā uz eksportu vērsta un atvērta ekonomika Čehija sāpīgi izjuta pieprasījuma kritumu eksporta tirgos, sarunā atzina Čehijas parlamenta Deputātu palātas Konstitucionālo un juridisko lietu komisijas priekšsēdētājs Mareks Benda (Marek Benda). Viņš skaidroja, ka Čehijas situāciju atvieglojis apstāklis, ka tās banku kredītportfeļos tikpat kā nav bijis tā dēvēto „slikto kredītu”. Tomēr, cīnoties ar globālās ekonomiskās krīzes radītajām sekām, Čehijas valdība arī bija spiesta palielināt nodokļu slogu, piebilda čehu parlamentārietis.

Savukārt Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Čehijas parlamentu, tiekoties ar čehu deputātiem, pārsprieda abu valstu divpusējās attiecības un sadarbību starptautiskajās organizācijās. Puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Čehijas sadarbību Eiropas Savienībā (ES) un NATO, atzīmējot, ka abu valstu nostāja saskan visos nozīmīgākajos jautājumos.

Deputātu grupas sadarbībai ar Čehijas parlamentu priekšsēdētājs Uldis Ivars Grava aicināja ES līmenī aktivizēt Višegradas valstu un Baltijas valstu sadarbību. Ņemot vērā Lisabonas līguma sniegtās iespējas, Centrālās un Austrumeiropas ES dalībvalstu viedokļu saskaņošanas procesā daudz lielāka loma būtu jāatvēl nacionālajiem parlamentiem, uzsvēra U.I.Grava.

Sadarbības grupas priekšsēdētājs pauda gandarījumu par abu valstu aktīvo sadarbību izglītības un kultūras jomā. Labs piemērs tam ir iespēja Prāgas Kārļa universitātē apgūt latviešu valodu, bet Latvijas Universitātē - čehu valodu.

Čehijas parlamenta Deputātu palātas Konstitucionālo un juridisko lietu komisijas delegācija Latvijā uzturēsies līdz 25.februārim. Otrdien, 23.februārī, čehu parlamentārieši tiksies ar Juridiskās komisijas un Apakškomisijas darbam ar Tiesu iekārtas likumu deputātiem, kā arī Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: www.flickr.com/saeima
Video no tikšanās pieejams: www.youtube.com/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt