Eiropas lietu komisijā diskutē par Eiropas Savienības Konventa sasaukšanu

(14.10.2022.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 14.oktobrī, diskutēja par Eiropas Savienības (ES) Konventa sasaukšanas nepieciešamību. Konventa sasaukšana nākotnē varētu būt atbalstāma, lai spriestu par turpmāko ES paplašināšanās politiku, pauda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva.

Sēdē deputāti uzklausīja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju ES Vispārējo lietu padomei, kas notiks nākamo otrdien Briselē. Padomē paredzēts spriest arī par konferences par Eiropas nākotni rezultātiem, tai skaitā par Eiropas Parlamenta deputātu priekšlikumu sasaukt ES Konventu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Ārlietu ministrijas pārstāvji norādīja, ka Konventa sasaukšana šī brīža nestabilajos ģeopolitiskajos apstākļos varētu radīt nesaskaņas starp ES dalībvalstīm. Savukārt pilsoniskās sabiedrības pārstāvji no domnīcas “PROVIDUS” pauda, ka Konventa sasaukšana būtu atbalstāma, pamatojoties uz vairākām sabiedriskās domas aptaujām un konferences par Eiropas nākotni rezultātiem. Tā varētu palīdzēt rast risinājumus iespējamajām grūtībām un izstrādāt risinājumus ES funkcionēšanai ilgtermiņā, norādīja domnīca.

Iepriekšējais ES Konvents darbojās 2002. un 2003. gadā. Tā darbības mērķis bija ierosināt jaunu, globalizācijas izmaiņām un Eiropas pilsoņu vajadzībām atbilstošu ES uzbūvi un struktūru.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt