Lems par Baltijas Asamblejas balvas laureātiem literatūrā, mākslā un zinātnē

(06.10.2022.)

Piektdien, 7.oktobrī, Saeimas namā starptautiska žūrija vērtēs darbus literatūrā, mākslā un zinātnē, kas šogad izvirzīti Baltijas Asamblejas (BA) balvai.

BA balvai literatūrā izvirzīta dzejniece Inese Zandere par dzejas krājumu “Mantojumi”, prozaiste un dzejniece Kai Āreleida (Kai Aareleid) par romānu “Vaikne ookean” (“Klusais okeāns”) un tulkotājs un dzejnieks Antans Jonīns (Antanas A.Jonynas) par sonetu krājumu “Naujieji sonetai” (“Jaunie soneti”).

BA balvai mākslā šogad nominēts kinorežisors Dāvis Sīmanis par pilnmetrāžas spēlfilmu “Gads pirms kara”, mākslinieks Pēters Lauritss (Peeter Laurits) par izcilu un daudzpusīgu mākslinieka darbu un projektu “Biotoopia” (“Biotopija”), kā arī gleznotājs Šarūns Sauka (Šarūnas Sauka) par unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu.

Savukārt balvai zinātnē izvirzīti Gustavs Strenga, Andris Levāns, Renāte Berga, Laura Kreigere-Liepiņa par kolektīvo monogrāfiju “Rīgas jezuītu kolēģijas grāmatu krājuma (1583-1621) katalogs. Krājuma vēsture un rekonstrukcija”. Tāpat balvai nominēts Igaunijas Mākslas akadēmijas profesors Hilka Hīops (Hilkka Hiiop) un Kumu mākslas muzeja kuratore Tīna-Mal Krēma (Tiina-Mal Kreem) par projektu “Christian Ackermann – Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas” ('”Kristians Akermans – Tallinas Fidijs, augstprātīgs un talantīgs”) un transdisciplināru pētījumu un studiju iniciators Baltijas reģionā Jurģis Kazimiers Stanišķis (Jurgis Kazimieras Staniškis) par pētījumu “Ilgtspējīga attīstība: lokāli un globāli risinājumi”.

Žūrijā būs deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Latviju žūrijā pārstāvēs Elīna Līce, Ilze Jansone un Andrejs Krasņikovs.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās plānots pasniegt gadskārtējās BA sesijas ietvaros 28.oktobrī Rīgā.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu mākslā piešķīra mākslas zinātniecei Gintai Gerhardei-Upeniecei, balvu literatūrā – rakstniekam Vahuram Afanasjevam (Vahur Afanasjev), savukārt balvu zinātnē – zinātniekam Virģinijum Šikšnim (Virginijus Šikšnys).

Žūrijas sēde piektdien, 7.oktobrī, notiks Ārlietu komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 10/12, 307.telpā, un tā sāksies pulksten 9.30.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde