Saeima atbalsta ieroču atļauju anulēšanu Latvijas nepilsoņiem un daļai personu, kas Latvijā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas

(29.09.2022.)

Saeima ceturtdien, 29.septembrī, otrajā – galīgajā - lasījumā  atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Ieroču aprites likumā. 

Likums paredz no 2023.gada 1.septembra anulēt izsniegtās ieroču atļaujas Latvijas nepilsoņiem, kā arī personām, kuras Latvijā saņēmušas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, bet nav Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, Austrālijas Savienības, Brazīlijas Federatīvās Republikas, Jaunzēlandes vai Ukrainas pilsoņi. Attiecīgi ierobežojumi attieksies arī uz atļauju veidot šaujamieroču kolekciju. 

Tāpat noteikts, ka šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās, glabāšanas, nēsāšanas un ieroču kolekcijas atļauju aizliegts izsniegt personai, par kuru Valsts policijai vai valsts drošības iestādēm ir ziņas, kas apliecina, ka šī persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei. 

Likums izstrādāts ar mērķi stiprināt valsts drošību, jo valsts drošības iestāžu vērtējumā identificēti riski, ka attiecīgās personas, kuru rīcībā ir šaujamieroči, potenciāli varētu radīt apdraudējumu Latvijas valsts un sabiedriskajai drošībai, iepriekš norādīts likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā