Baltijas Asamblejas Prezidijs nosoda plānus organizēt nelegālus referendumus okupētajās Ukrainas teritorijās

(23.09.2022.)

Plāni organizēt nelegālus referendumus okupētajās Ukrainas teritorijās ir stingri nosodāmi, teikts Baltijas Asamblejas Prezidija pieņemtajā paziņojumā.

Paziņojumā starptautiskā sabiedrība aicināta neatzīt okupētajās Ukrainas teritorijās Krievijas Federācijas nelegāli organizēto referendumu rezultātus un tur izsniegtās Krievijas pases.

Paziņojumā nosodīti Krievijas īstenotie starptautisko cilvēktiesību pārkāpumi attiecībā uz Ukrainas kara gūstekņiem un vardarbīgā to protestētāju apspiešana pašā Krievijā, kuri nevēlas piedalīties Kremļa nepamatotajā un neizprovocētajā iebrukumā Ukrainā.

Baltijas Asamblejas Prezidijs aicina valstu parlamentus un starptautiskās organizācijas nekavējoties rīkoties, lai panāktu, ka Krievijas Federācija ievēro starptautiskās tiesības un cilvēktiesības attiecībā uz Ukrainas aizstāvjiem, kuri nokļuvuši gūstā.

Paziņojumā Krievijas Federācija mudināta atzīt un respektēt Krievijas cilvēku nevēlēšanos piedalīties bezjēdzīgajā karā, kas jau prasījis neskaitāmas ukraiņu un krievu dzīvības, un atzīt krievu spēku sakāvi Ukrainā.

Paziņojums (latviešu valodā)

Paziņojums (angļu valodā)

Informācija par Baltijas Asambleju:

Latvija 2022.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā