Valsts pārvaldes komisija otrreizējai caurlūkošanai Saeimā virza Pašvaldību likumu

(11.10.2022.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 11.oktobrī, atbalstīja izskatīšanai otrreizējā caurlūkošanā Pašvaldību likumu, precizējot jautājumus, kas skar iedzīvotāju padomju darbību pašvaldībā. 

Atbalstītie priekšlikumi paredz noteikt, kādus no pašvaldības funkcijām izrietošus jautājumus iedzīvotāju padomes var izskatīt. Iecerēts, ka tie būs jautājumi par pašvaldības teritorijas labiekārtošanu, uzņēmējdarbības attīstību un kultūras norisēm. Pašvaldības domei paredzēts pienākums pirms lēmuma pieņemšanas noskaidrot iedzīvotāju padomes viedokli par šiem jautājumiem gadījumos, kad plānotais lēmums var skart attiecīgās teritorijas iedzīvotāju intereses. 

Lai Pašvaldību likumu saskaņotu ar Pašvaldības domes vēlēšanu likumu, Valsts pārvaldes komisijā atbalstīti priekšlikumi, kas noteic, ka kandidēt par iedzīvotāju padomes locekli un piedalīties vēlēšanās var fiziskas personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu un ir Latvijas Republikas vai Eiropas Savienības pilsoņi, kā arī tie, kuri nav Latvijas pilsoņi, bet ir reģistrēti Fizisko personu reģistrā. Lai piedalītos balsošanā, personai jābūt dzīvesvietas vai īpašuma piederības saistībai ar konkrēto pašvaldību. 

Jaunais Pašvaldību likums Saeimā pieņemts šī gada 8.septembrī, un likuma normas saistībā ar iedzīvotāju padomju kompetenci un ievēlēšanas kārtību Saeimā pārskatīt otrreiz aicinājis Valsts prezidents Egils Levits. 

Pašvaldību likums otrreizējā caurlūkošanā vēl jāskata Saeimas sēdē.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt