Saeima paziņojumā aicina neatzīt Krievijas plānoto referendumu rezultātus

(22.09.2022.)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, pieņēma paziņojumu par Krievijas Federācijas organizētajiem referendumiem okupētajās Ukrainas teritorijās. Paziņojumā Saeima aicina starptautisko sabiedrību neatzīt nedz Krievijas plānoto un okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto tā saukto referendumu un jebkāda cita veida “tautas gribas izpausmju” rezultātus, nedz Krievijas Federācijas pases, kas izdotas okupētajās Ukrainas teritorijās. 

“Ne Latvija, ne kāda cita demokrātiska valsts nekad neatzīs šos viltus referendumus vai jebkādus to rezultātus par leģitīmiem. Krievija šādi tiecas nostiprināt savus teritoriālos ieguvumus Ukrainā un leģitimēt tos, bet to šādā veidā nav iespējams paveikt,” iepriekš sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, uzsverot, ka Krievijas rīkotie referendumi ir klajā pretrunā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) statūtiem un Ukrainas konstitūciju, un tiem nebūs juridiska spēka. 

Saeima stingri nosoda Krievijas plānus rīkot un pilnā mērā atbalstīt nelikumīgus referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijas Federācijas teritorijai, kuri paredzēti laika posmā no šā gada 23. līdz 27.septembrim. Parlamentārieši uzsver, ka jebkādi referendumi Krievijas pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās ir pretrunā ar Ukrainas tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām. 

Saeima paziņojumā atsaucas uz Ukrainas Augstākās Radas šā gada 11.augusta aicinājumu ANO, Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam, Eiropas Padomei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un to parlamentārajām asamblejām, kā arī pasaules valstu valdībām un parlamentiem neatzīt Krievijas pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās okupācijas administrāciju rīkotos tā sauktos referendumus un jebkādus to rezultātus. 

Deputāti atgādina, ka neattaisnojamais Krievijas iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kuras izriet no ANO Statūtu 2.panta un imperatīvām starptautisko tiesību normām, kā arī tām saistībām, kuras Krievija uzņēmusies, parakstot Budapeštas memorandu un apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti. 

Krievija, īstenojot vērienīgu militāro agresiju pret Ukrainu, turpina centienus nelikumīgi anektēt okupētās Ukrainas teritorijas, tajās organizējot viltus referendumus un izsniedzot Ukrainas pilsoņiem Krievijas Federācijas pases, kā arī masveidīgi praktizē Ukrainas pilsoņu nolaupīšanu un deportācijas uz Krievijas teritoriju, norādīts paziņojumā. 

Parlamentārieši atkārtoti uzsver savu stingro atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, kā arī nemainīgo apņēmību neatzīt pretlikumīgo Krimas aneksiju un sniegt atbalstu Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā. 

Paziņojumā Saeima aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt sankcijas pret Krieviju, lai vājinātu tās bruņoto spēku spējas turpināt militāro agresiju Ukrainā, kā arī palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai. Eiroatlantiskā kopiena tiek aicināta arī vienbalsīgi atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā un saukt vainīgos pie atbildības, turpināt izolēt Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus attiecībā uz Baltkrieviju un noteikt tai līdzvērtīgas sankcijas kā Krievijas militārās agresijas atbalstītājai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt