Saeima lems par izmaiņām termiņuzturēšanās atļauju pagarināšanas kārtībā Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

(21.09.2022.)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Imigrācijas likumā, kas paredz mainīt termiņuzturēšanās atļauju pieprasīšanas un pagarināšanas kārtību Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem. Izmaiņas rosinātas, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā, kā arī Eiropas Savienības piemērotajām individuālajām un ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju. 

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī grozījumus nekustamā īpašuma nodokļa likumā. Tie paredz, ka piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas gadījumā zemes īpašnieka maiņu zemesgrāmatā varēs reģistrēt, neņemot vērā zemesgabala īpašnieka nekustamā īpašuma par zemi nodokļa nomaksu par taksācijas gadu. 

Tāpat trešajā – galīgajā – lasījumā plānots lemt par aizliegumu kažokzvērus audzēt tikai kažokādu ieguvei, ko paredz grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā. 

Otrajā lasījumā Saeima skatīs Krimināllikuma grozījumus saistībā ar ieceri zemessargus paātrināti ieskaitīt aktīvajā dienestā mobilizācijas gadījumā, kā arī likuma grozījumus, lai novērstu dalītā īpašuma turpmāku pastāvēšanu bezmantinieku mantas vai bezīpašnieka lietas gadījumā starp valsti un pašvaldību. 

Tāpat otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuriem paredzēts noteikt, ka personas, kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, pašvaldību vēlēšanās piedalās, balsojot pa pastu. 

Savukārt pirmajā lasījumā darba kārtībā ir likuma projekts, kā arī saistīti grozījumi likumos, lai veicinātu iespējas personām ar invaliditāti piekļūt precēm un pakalpojumiem. Pirmajā lasījumā plānots lemt arī par grozījumiem, kas precizē regulējumu saistībā ar bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultantu kvalifikāciju un darbību, kā arī bīstamo kravu pārvadājumiem ar gaisa transportu. 

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir ierosinājums noteikt, ka fondētās pensijas kapitāls automātiski tiek mantots Civillikumā noteiktajā kārtībā, kā arī priekšlikumi par minimālā ienākumu sliekšņa, sociālā nodrošinājuma pabalsta, ģimenes valsts pabalsta un garantētā minimālā ienākuma sliekšņa apmēru pārskatīšanu. 

Darba kārtībā ir arī Saeimas lēmuma projekts par papildu atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai. 

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūgusi rītdien Saeimas sēdē pirmajā lasījumā izskatīt grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas tostarp paver iespēju no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem piešķirt pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu. 

Savukārt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgusi rītdien lemt par grozījumiem, kas paredz, ka Latvijas teritorijā apraides atļaujas netiek izsniegtas tādām televīzijas programmām, kuras izslēgtas no Latvijā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu saraksta, ņemot vērā, ka šīs programmas jurisdikcijas valsts grauj vai apdraud citas valsts teritoriālo integritāti, suverenitāti vai valstisko neatkarību. 

Sēdes darba kārtībā iekļauts 31 jautājums. Savukārt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt