I.Mūrniece Ukrainas parlamenta priekšsēdētājam: Ukrainas atjaunošana ir šodienas jautājums

(06.07.2022.)

Starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainai nepieciešams jau tagad – Ukrainas atjaunošana nav rītdienas, bet šodienas jautājums. Patlaban visvairāk nepieciešama sabiedroto militārā palīdzība, lai Ukraina atjaunotu savu suverenitāti – apturētu agresoru un atgūtu savu teritoriju. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Šveices pilsētā Lugāno tiekoties ar Ukrainas parlamenta (Verhovna Radas) priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku (Ruslan Stefanchuk). Saeimas priekšsēdētāja šajās dienās uzturas darba vizītē Šveicē, kur piedalās Ukrainas atjaunošanai veltītā konferencē.

Ukrainas atjaunošanas konference parāda, ka demokrātiskā pasaule ir vienota Ukrainas atbalstam. Taču tas ir tikai sākums – priekšā ir ilgstošs un sarežģīts darbs. Svarīgi, lai palīdzība būtu balstīta Ukrainas vajadzībās un labi koordinēta, atzina I.Mūrniece.

Mēs Latvijā labi apzināmies, ka ukraiņu tauta šajā karā cīnās arī par mūsu brīvību. Tādēļ mūsu valsts un sabiedrības atbalsts Ukrainas uzvarai ir pašsaprotams visās jomās – politiskajā, militārajā un humānajā –, pauda Saeimas priekšsēdētāja. R.Stefančuks uzsvēra, ka savas mājas ir bijuši spiesti atstāt miljoni ukraiņu un starptautiskās sabiedrības atbalsts šiem cilvēkiem ir neatsverams. 

Parlamentu spīkeri bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jārod efektīvs mehānisms, kā saukt agresoru pie atbildības. Pastrādātie kara noziegumi nedrīkst palikt nesodīti, uzsvēra I.Mūrniece.  Sankcijas ir jāpastiprina, līdz Krievija būs apturējusi agresiju, izvedusi karaspēku no šobrīd okupētajām teritorijām un piekritusi maksāt par Ukrainas atjaunošanu. Konfiscētie Krievijas līdzekļi jāizmanto Ukrainas atjaunošanai.

R.Stefančuks pateicās Latvijai par līderību, aktīvi iestājoties par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka šis lēmums ir saliedējis arī pašas Eiropas Savienības valstis.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde