Plāno piešķirt augstskolām tiesības veikt ārvalstī izdotu grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi

(28.06.2022.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 28.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem iecerēts piešķirt noteiktām augstskolām tiesības veikt ārvalstī  izdotu grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi, izsniedzot izziņu, ja izglītības dokumenta īpašnieks plāno uzsākt vai turpināt studijas Latvijā.

Likumprojekts paredz, ka  augstskolas, kurām kvalifikācijas prasības noteiks Ministru kabinets, varēs veikt ekspertīzi un izsniegt izziņu, ja izglītības dokuments vai grāds būs izdots, sākot no 2016.gada 1.janvāra Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstī un Šveices Konfederācijā, un izglītības dokumentu īpašnieks būs iesniedzis pieteikumu studijām attiecīgajā augstskolā. Plānots, ka citu ārvalstu sarakstu, kuru izglītības dokumentu ekspertīzi varēs veikt šīs augstskolas, noteiks Ministru kabinets.

Tiesības veikt noteikto izglītības dokumentu un diplomu ekspertīzi būs tikai tām augstskolām, kurām ir ilggadēja starptautiska sadarbība akadēmiskā darbā, uzkrāta pieredze darbā ar ārvalstu studentiem, atbildīga studentu atlase, kvalificēts personāls, atbilstoša materiāltehniskā bāze un kapacitāte, teikts likumprojekta anotācijā. Kvalifikācijas prasības augstskolām, kas varēs iegūt šīs tiesības, un kārtību, kā tās tiks piešķirtas, noteiks Ministru kabinets, paredz likumprojekts. Tāpat plānots noteikt, kādos gadījumos augstskola šīs tiesības zaudēs.

Šobrīd ārvalstīs iegūto akadēmisko grādu un izglītības dokumentu akadēmisko ekspertīzi Latvijā veic Akadēmiskās informācijas centrs. Savukārt lēmumu par izglītības dokumenta atzīšanu, pamatojoties uz Akadēmiskās informācijas centra izziņu, šobrīd pieņem augstskola, kurā izglītības dokumenta īpašnieks vēlas turpināt vai uzsākt studijas.

Plānots, ka tiesību piešķiršana atbildīgajām augstskolām dos iespēju efektīvāk izskatīt ārvalstīs izsniegtos izglītības dokumentus, un, iespējams, ātrāk pieņemt lēmumu par attiecīgā reflektanta studiju uzsākšanu vai turpināšanu, teikts likumprojekta anotācijā. Paredzēts, ka izglītības dokumentu ekspertīzes veikšana būs attiecināma arī uz Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, ja viņi izglītību būs ieguvuši šajā likumprojektā noteiktajās ārvalstīs, bet izvēlēsies studijas uzsākt vai turpināt Latvijā.

Paredzēts, ka gadījumā, ja persona pēc dokumentu ekspertīzes lems studijas uzsākt vai turpināt citā augstskolā, iepriekš izsniegtā augstskolas izziņa būs derīga.

Lai grozījumi Augstskolu likumā un Izglītības likumā stātos spēkā, tie trešajā – galīgajā – lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā