Saeima galīgajā lasījumā lems par likumu padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžai

(15.06.2022.)

Saeima ceturtdien, 16.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par likumu, kas paredz demontēt padomju un nacistisko režīmu slavinošus objektus, tostarp Rīgā, Uzvaras parkā, esošo monumentu “Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”.

Galīgajā lasījumā deputātiem būs jālemj arī par grozījumiem Politisko partiju likumā, kas paredz likumā nostiprināt aizliegumu partijām savā darbībā vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt vai izplatīt priekšlikumus par Latvijas Republikas vai citas demokrātiskas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu.

Tāpat deputātiem būs jālemj par grozījumiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem primāro atbalstu sniegt līdz gada beigām. Parlaments galīgajā lasījumā skatīs arī likumprojektu, kas paredz noteikt, ka sabiedriskajiem medijiem valsts valodā veidotie ziņu un informatīvi analītiskie raidījumi vai to daļas pēc iespējas jāieskaņo vai jāsubtitrē mazākumtautību valodās, lai nodrošinātu no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem uzticamu informāciju un veicinātu valsts valodas apguvi.

Saeima galīgajā lasījumā skatīs arī grozījumus likumā “Par valsts pensijām,” kas paredz valsts pensijas šogad indeksēt divus mēnešus agrāk nekā ierasts - jau 1.augustā.

Tāpat galīgajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem nodokļu un nodevu likumā, kas paredz līdz pieciem gadiem pagarināt termiņu, kādā varēs veikt nokavēto nodokļu maksājumu samaksu.

Galīgajā lasījumā plānots skatīt arī grozījumus Nacionālo bruņoto spēku likumā, kas paredz noteikt aktīvās kiberaizsardzības operācijas kā atsevišķu pasākumu, ko īsteno Nacionālie bruņotie spēki.

Tāpat trešajā lasījumā deputāti spriedīs par grozījumiem Darba likumā, ar kuriem cita starpā paredzēts ieviest jaunu atvaļinājuma veidu – aprūpētāja atvaļinājumu.

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai valsts valodā pirmsskolā un pamatizglītībā trīs gadu laikā.

Sēdes darba kārtībā iekļauts lēmuma projekts par Ilzes Znotiņas iecelšanu Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieces amatā. Deputātiem būs jālemj arī par Elektronisko sakaru likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai.

Juridiskā komisija lūgusi sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par Jautrītes Briedes apstiprināšanu par Satversmes tiesas tiesnesi. Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut likumprojektu, kas precizē un aktualizē spēkā esošās Energoefektivitātes likuma normas, kā arī regulējumu energokopienu darbībai.

Plānots, ka sēdes sākumā deputātus uzrunās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Apstiprinātajā 16.jūnija Saeimas sēdes darba kārtībā ir 48 jautājumi. Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde