Tautsaimniecības komisija atbalsta gāzes izcelsmes apliecinājuma sistēmas ieviešanu

(15.06.2022.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 15.jūnijā, trešajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz izveidot izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei.

“Šobrīd izcelsmes apliecinājumu sistēma pastāv no atjaunojamajiem energoresursiem ražotai elektroenerģijai, bet ne gāzei. Lai enerģijas patērētājiem vai galalietotājiem pierādītu, ka attiecīgais gāzes daudzums ir saražots no atjaunojamajiem energoresursiem un izsekotu tās apritei, šāda sistēma nepieciešama arī gāzei,” iepriekš skaidroja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans.

Ar grozījumiem plānots noteikt, ka ražotājs, kas ražo biogāzi, biometānu vai sintētisko gāzi no atjaunojamajiem energoresursiem, par saražotās gāzes enerģijas vienību varēs pieprasīt elektronisku gāzes izcelsmes apliecinājumu. Gāzes izcelsmes apliecinājums tiks izsniegts par noteiktu enerģijas apjomu – vienu megavatstundu.

Izcelsmes apliecinājumus varēs pieprasīt un saņemt gan par gāzes tīklā ievadīto no atjaunojamajiem energoresursiem iegūto gāzi, gan arī par gāzi, kas tiek saražota, tirgota un izmantota ārpus tīkla.

Gāzes izcelsmes apliecinājumus izsniegs un pārvaldīs vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, paredz likumprojekta autori. Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators varēs veikt arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs izsniegtu gāzes izcelsmes apliecinājumu atzīšanu. Tāpat operators nodrošinās arī elektroniskā reģistra, kurā tiks reģistrēti, uzglabāti un apstrādāti dati saistībā ar gāzes izcelsmes apliecinājumiem, izveidi, uzraudzību un uzturēšanu.

Lai grozījumi Enerģētikas likumā stātos spēkā, tie vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt