Pensijas plānots indeksēt par mēnesi agrāk – 1.septembrī

(07.06.2022.)

Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 7.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts pensijām,” paredzot šogad valsts pensijas indeksēt mēnesi agrāk nekā ierasts - jau 1.septembrī.

“Agrāka pensiju indeksācija tiek rosināta, lai sniegtu atbalstu pensiju saņēmējiem strauja inflācijas kāpuma apstākļos, jo sevišķi pieaugot cenām pārtikai, transporta un veselības aprūpes pakalpojumiem,” pauž komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī gada martā, salīdzinot ar 2021.gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 11,5 procentiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka šogad 1.septembrī indeksēs valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Tas attieksies arī uz piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim.

Tāpat 1.septembrī šogad valsts pensiju neatkarīgi no tās apmēra pārskatīs politiski represētajām personām, I grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, paredz likumprojekts.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Komisija lūgs Saeimu noteikt likumprojektam steidzamību un skatīt to pirmajā lasījumā jau šonedēļ, informēja komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā