Saeimas Eiropas lietu komisija atzinīgi vērtē ieceri veidot platformu Ukrainas atbalstam

(03.06.2022.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 3.jūnijā, pauda atzinību Eiropas Komisijas iecerei veidot atbalsta platformu, lai nodrošinātu Ukrainai finanšu resursus tās pamatpakalpojumu segšanai, humāno vajadzību un kritiskās infrastruktūras atjaunošanai.

Sēdē komisija apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par atbalsta sniegšanu Ukrainai un tās atjaunošanai. Šai iniciatīvai par pamatu kalpo Eiropas Komisijas paziņojums, kurā uzsvērts, ka kara sekas ir katastrofālas un ir nepieciešams mobilizēt globālos finanšu resursus, lai šīs sekas mazinātu, atbalstot Ukrainu gan kara laikā, gan to atjaunojot.

“Kaut gan Krievijas militārā agresija joprojām turpinās, ir būtiski starptautisko ieguldījumu un atbalstu Ukrainai sniegt jau šobrīd,” pēc sēdes pauda komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva, paužot atzinību Eiropas Komisijas izstrādātajai iniciatīvai. Tāpat M.Golubeva apliecināja Latvijas gatavību piedalīties iniciatīvas realizācijā.

Kā deputātus informēja Finanšu ministrijas pārstāvji, Eiropas Komisijas paziņojumā iekļautie rīcības virzieni paredz sniegt Ukrainai īstermiņa atbalstu, sedzot tās valdības izdevumus, ārkārtas un humanitāro palīdzību, kā arī nepieciešamo atbalstu Ukrainas atjaunošanas procesam jeb rekonstrukcijai ilgtermiņā.

Deputāti atzinīgi vērtēja priekšlikumu izstrādāt Ukrainas rekonstrukcijas finansēšanas mehānismu “RebuildUkraine”, atzīmējot, ka darbs pie tā ir jāsāk nekavējoties, lai rekonstrukciju varētu uzsākt pēc iespējas ātrāk. “Krievijai ir jāuzņemas atbildība par Ukrainas kara zaudējumiem un jāpiedalās Ukrainas rekonstrukcijā. Nepieciešama potenciālo risinājumu izpēte, lai konfiscētu sankciju rezultātā iesaldētos Krievijas resursus ar mērķi tos novirzīt Ukrainas kara zaudējumu segšanai,” pauda M.Golubeva.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā