Vita Anda Tērauda: stratēģiskas nozīmes preces un izejvielas būtiski ražot Eiropas Savienībā

(20.05.2022.)

“Tagad, kad karadarbības Ukrainā dēļ tiek traucētas vai izjauktas ierastās piegāžu ķēdes, ir būtiski attīstīt spēju stratēģiskas nozīmes preces, piemēram, mikroshēmas, un svarīgās izejvielas ražot tepat, Eiropas Savienībā,” piektdien, 20.maijā, pēc sēdes pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Sēdē deputāti skatīja Ekonomikas ministrijas sagatavotās nacionālās pozīcijas par Mikroshēmu aktu jeb pasākumu sistēmas izveidošanu Eiropas pusvadītāju ekosistēmas stiprināšanai un Latvijas rūpniecībai kritiski svarīgām izejvielām un komponentēm.

Mikroshēmu akta mērķis ir novērst pusvadītāju trūkumu un stiprināt Eiropas Savienības vadošo lomu tehnoloģiju jomā, skaidroja Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Tas dotu iespēju piesaistīt papildu finansējumu ražošanas un tehnoloģiju attīstībai, kā arī iespēju vietējiem uzņēmējiem iesaistīties Eiropas pusvadītāju piegādes ķēdēs.

Attiecībā uz Latvijas rūpniecībai kritiski svarīgajām izejvielām un komponentēm V.A.Tērauda norādīja, ka šobrīd Eiropā tiek pārorientētas tirdzniecības attiecības, lai piegādes padarītu drošākas un rastu jaunus piegādātājus gan tepat Eiropā, piemēram, Balkānu valstīs, gan ārpus tās.

Deputāti sprieda, ka lielākais izaicinājums Latvijas rūpniecībā ir metāla izstrādājumi un mēslošanas līdzekļi, kuriem jāmeklē jauni piegāžu tirgi. Tikpat būtiski ir rast jaunus piegāžu ceļus un piegādātājus ķīmiskajām vielām koksnes apstrādei un finiera ražošanai, kā arī saulespuķu eļļas piegādei pārtikas rūpniecībā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī