Vita Anda Tērauda: cīņā ar pandēmiju Eiropa ir pierādījusi spēju sadarboties

(28.03.2022.)

“Šobrīd ir svarīgi nodrošināt, lai Eiropas Savienībā neizmantotās vakcīnas droši un laikus nonāktu trešās pasaules valstīs, kur tās ir ļoti nepieciešamas,” pirmdien, 28.martā, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, uzsverot, ka cīņā ar Covid-19 pandēmiju Eiropa ir pierādījusi spēju sadarboties veselības jautājumos un tas ļāvis nodrošināt vakcīnu pieejamību pietiekamā daudzumā visā Eiropas Savienībā. Sēdē deputāti uzklausīja Veselības ministrijas ziņojumu par Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem.

“Ņemot vērā lielos rezerves vakcīnu krājumus dalībvalstīs, tostarp Latvijā, nepieciešams pārskatīt spēkā esošos līgumus un vakcīnu piegādes mehānismu,” sacīja komisijas priekšsēdētāja. Eiropas līmenī paredzētas diskusijas par kompensāciju mehānismiem Eiropas Savienības ietvaros, kas saistīti ar vakcīnu ziedošanu, un sarunām ar ražotājiem par vakcīnu piegāžu pielāgošanu esošajai epidemioloģiskajai situācijai.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem caur Apvienoto Nāciju Organizācijas globālā līmeņa instrumentu vakcīnu iegādei un sadalei COVAX līdz šā gada janvārim piegādāts viens miljards Covid-19 vakcīnu devu, deputātus informēja Veselības ministrijas pārstāvji. Latvija COVAX ietvaros ir nodevusi 494 321 Janssen vakcīnu devu, 235 800 Astra Zeneca vakcīnu devu un 273 120 Pfizer vakcīnu devu. 

Gaidāmajā Eiropas līmeņa sanāksmē būtiska diskusija paredzēta arī par veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu Ukrainas bēgļiem un iespējamo kompensāciju mehānisma izveidošanu dalībvalstīm, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar bēgļu veselības aprūpi, sēdes noslēgumā informēja V.A.Tērauda.

Tāpat V.A.Tērauda norādīja, ka visiem Ukrainas bēgļiem, ierodoties Latvijā, tiek piedāvāta iespēja vakcinēties pret Covid-19.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta