Saeimas priekšsēdētāja: pateicoties zināšanām, Latvija iegūst ilgmūžību

(01.07.2022.)

“Kultūra uzrunā mūsu tautas sirdi un dvēseli, bet inženierzinātnes, tehnoloģijas un izgudrojumi veido un attīsta mūsu lietu pasauli, bagātina mūsu prāta pasauli. Zinātne un tehnoloģijas nosaka to, kā aug un pilnveidojas mūsu valsts ekonomika, kā pasaule ap mums kļūst modernāka, efektīvāka un labāka un kā, pateicoties zināšanām, Latvija iegūst ilgmūžību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 1.jūlijā, uzrunājot klātesošos Rīgas Tehniskās universitātes 160.gadu jubilejai veltītajā svinīgajā pasākumā Mežaparka Lielajā estrādē.

“Universitātes sniegums tautsaimniecībai nozīmīgajās jomās ir novērtēts ļoti atzinīgi. Kā viena no spēcīgākajām augstskolā attīstītajām jomām tiek minēta zinātnieku sadarbība ar industriju – notiek zināšanu pārnese, tiek radīti jauni produkti, kas spēj iekarot tirgus,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Paužot gandarījumu par universitātes sniegtās izglītības kvalitāti, I.Mūrniece atzīmēja, ka augsti kvalificētu inženieru un izcilu zinātnieku varētu būt vairāk. “Šis izaicinājums augstskolai nebūtu jārisina vienai. Vairāk labu industrijas nozaru speciālistu – tādam ir jābūt arī valsts ekonomiskās politikas un izglītības politikas mērķim.”

Rīgas Tehniskās universitātes sasniegumi atzinīgi novērtēti augstskolu reitingā “QS World University Rankings 2023”, un jaunākajā ranžējumā tā ieguvusi augstāko rezultātu no kopumā trim reitingā iekļautajām Latvijas universitātēm, īpaši labu vērtējumu gūstot absolventu nodarbinātības un ārvalstu studentu piesaistes jomā, sacīja I.Mūrniece. Arī darba devēji Rīgas Tehnisko universitāti atzinuši par ieteicamāko augstskolu Latvijā.

Atskatoties uz augstskolas pirmsākumiem, kas toreiz bija Rīgas Politehniskais institūts, I.Mūrniece uzsvēra, ka augsta līmeņa augstākā izglītība Rīgā bija vēl pirms mūsu valsts nodibināšanas un tieši šajā augstskolā uzaugusi latviešu tehniskā inteliģence – mācīti latviešu inženieri, tautsaimnieki, agronomi, mežkopji, finansisti.

“Rīga kā pētniecības un inovāciju centrs 19. un 20.gadsimta mijā un vēlāk pieredzēja savus ziedu laikus, kas iezīmējās kā spilgts tehnoloģiju gadsimta sākums un palīdzēja izaugt daudziem izciliem zinātniekiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka arī šodien lielus panākumus guvušu zinātnieku skaits ir ne mazāks, tikai informācijas pārbagātības dēļ par viņiem diemžēl zinām mazāk.

“Rīgas Tehniskā universitāte, kā jau eksaktajās zinātnēs pienākas, ir aprēķinājusi savu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā, un 2019.gadā tie bijuši 844 miljoni eiro. Tas skaidri apliecina, ka ir vērts ieguldīt kvalitatīvā augstākajā izglītībā un zinātnē, jo tas ir nozīmīgs universitāšu pienesums Latvijas ekonomikai,” uzrunas noslēgumā pauda I.Mūrniece, vēlot Rīgas Tehniskajai universitātei vairot izcilību, savu unikālo devumu zinātnē, inovācijās un tautsaimniecībā.

 

Saeimas Preses dienests

Foto: Vitālijs Vinogradovs

Piektdien, 29.martā