Inese Voika: mēs iestājamies par Ukrainu, jo tā iestājas par mums

(21.03.2022.)

“Ukrainas cilvēki upurē dzīvības par savu un mūsu brīvību. Viņi cīnās par tiesībām uz suverenitāti un pašnoteikšanos, ko mēs uzskatām par brīvības pamatu. Mēs iestājamies par Ukrainu, jo tā iestājas par mums,” pirmdien, 21.martā, Viļņā uzsvēra Saeimas sekretāra biedre Inese Voika, atsaucoties uz paziņojumu par nepieciešamību uzlabot Ukrainas pretgaisa aizsardzību. Paziņojums šodien pieņemts Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notiekošajā konferencē, kas veltīta Eiropas Savienības un NATO politiķu atbalsta veicināšanai Baltkrievijas opozīcijai.

Paziņojumā akcentēts, ka humānās katastrofas šausmas, nogalinot nevainīgus cilvēkus, izpostot dzīves un sašķeļot ģimenes, prasa izlēmīgu brīvās pasaules rīcību.

Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir jābūt spējīgiem aizsargāt Ukrainas cilvēkus pret kara agresiju. Tas ietver arī gaisa telpas aizsardzību un bruņotas pārvietošanās apturēšanu. To iespējams īstenot, piegādājot pretbruņu un pretgaisa ieročus, ko nepieciešams nekavējoties papildināt, uzsvērts paziņojumā.

Atsaucoties uz paziņojumu, I.Voika atzīmē, ka Ukraiņu tauta ir pelnījusi piekļuvi humānajam atbalstam, kas nepieciešams, lai aizsargātu savus pilsoņus un glābtu šajā brutālajā uzbrukumā ievainoto dzīvības.

Paziņojumā īpaša uzmanība pievērsta arī Ukrainas kodolobjektiem, uzsverot, ka elektrostacijas un atkritumu uzglabāšanas vietas apdraud visas kaimiņvalstis. Ir svarīgi, lai Krievija atzītu savus pienākumus kā karojošā puse, ievērojot Ženēvas konvencijas, tostarp tās, kas ierobežo uzbrukumus aizsprostiem un kodolelektrostacijām, ja plūdi vai radioaktivitāte var izraisīt nopietnus civiliedzīvotāju zaudējumus, pausts paziņojumā.

Šī Kremļa rīcība ir agresijas karš. Tas ir Eiropas miera pārkāpums un veicina kara noziegumus. Mums ir jāatbalsta Ukrainas militārā un civilā aizsardzība, jānodrošina humānā palīdzība un jāaizsargā vietas, kas apdraud mūs visus, par Viļņā pieņemtajā paziņojumā pausto informē I.Voika.

“Atbalsts demokrātiskai Baltkrievijai šodien ir cieši saistīts ar visas pasaules atbalstu Ukrainai cīņā ar Krievijas uzbrukumu,” sacīja I.Voika, akcentējot, ka Trešajā Baltkrievu 19.gadsimta brīvības cīnītāja Vincenta Kaļinovska vārdā nosauktajā konferencē tika pievērsta uzmanība jautājumiem, kā parlamentu līmenī stiprināt arī atbalstu Baltkrievijas opozīcijas darbam.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt