Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols uzrunās ASV Helsinku komisiju par hibrīdapdraudējumiem Baltijas valstīs

(16.03.2022.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols ceturtdien, 17.martā, Vašingtonā piedalīsies īpašā Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Eiropas Drošības un sadarbības komisijas (ASV Helsinku komisija) organizētā noklausīšanās sēdē. Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju kopīgās vizītes ietvaros parlamentārieši informēs ASV Helsinku komisiju par aktuālajiem drošības izaicinājumiem Baltijā.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs R.Kols, Lietuvas parlamenta Ārējo attiecību komitejas priekšsēdētāja Laima Ļucija Andrikiene (Laima Liucija Andrikienė) un Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons (Marko Mihkelson) runās par drošības situācijas pasliktināšanos reģionā.

R.Kols ASV kolēģus uzrunās par plašo hibrīdapdraudējumu spektru, ar ko saskārušās Baltijas valstis, būtiskākajiem izaicinājumiem un risinājumiem valstu un sabiedrības noturības stiprināšanā pret hibrīdagresiju. L.Andrikiene ASV Helsinku komisiju informēs par autoritārisma radītajiem riskiem, savukārt M.Mihelons savā ziņojumā pievērsīs uzmanību militārajai dimensijai un fiziskajai drošībai Baltijas valstīs. Tāpat klātesošie spriedīs par kaimiņattiecībām ar Baltkrieviju, kā arī Ķīnas ekonomisko un diplomātisko spiedienu uz Baltijas valstīm.

“Krievijas īstenotais agresijas karš pret Ukrainu vēl acīmredzamāku padarījis eksistenciālo apdraudējumu, ko revanšistiskais Kremļa režīms rada Baltijas valstīm,” pirms došanās uz Vašingtonu sacīja R.Kols.

“Lai gan ģeopolitiskais spiediens ir ievērojami palielinājies, Baltijas valstis starptautiskās politikas arēnā ir ieturējušas principiālu un proaktīvu nostāju,” pauda R.Kols, norādot, ka noklausīšanās ASV Helsinku komisijā būs iespēja Baltijas valstīm paust savu redzējumu tālākajiem attīstības scenārijiem un labākiem risinājumiem drošības stiprināšanā.

Komisijas sēdes norisei būs iespējams sekot līdzi tiešsaitē ceturtdien, 17.martā, plkst.16.00 pēc Latvijas laika: https://www.youtube.com/user/HelsinkiCommission

Eiropas Drošības un sadarbības komisija, kas pazīstama arī kā ASV Helsinku komisija, ir neatkarīga ASV federālās valdības komisija. Komisijas uzdevums ir uzraudzīt Helsinku vienošanās ievērošanu un veicināt visaptverošu drošību, tostarp cilvēktiesības, demokrātiju un ekonomikas, vides, un militāro sadarbību 57 valstīs. Komisijā ir deviņi locekļi no ASV Senāta, deviņi no Pārstāvju palātas un pa vienam loceklim no Valsts, Aizsardzības un Tirdzniecības departamentiem.

Savukārt piektdien, 18.martā, plkst.13.30 pēc Latvijas laika, Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji piedalīsies domnīcas “Atlantijas padome” organizētā diskusijā par Krievijas agresijas sekām un transatlantiskās pieejas nākotni Eiropas drošībai. Diskusiju varēs vērot tiešsaistē: https://www.atlanticcouncil.org/event/baltic-perspectives-on-russia/.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā