Vita Anda Tērauda: mūsu pienākums ir sniegt pārliecinošu atbalstu Ukrainas virzībai uz dalību Eiropas Savienībā

(09.03.2022.)

“Ukrainai pēc iespējas ātrāk ir jāpiešķir Eiropas Savienības kandidātvalsts statuss. Mūsu pienākums ir sniegt Ukrainai skaidru, pārliecinošu un praktisku atbalstu virzībai uz dalību Eiropas Savienībā,” trešdien, 9.martā, sēdē sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Sēdē deputāti uzklausīja Ārlietu ministrijas ziņojumu par gaidāmajā neformālajā Eiropadomē skatāmajiem jautājumiem, tostarp Ukrainas pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā. 

“Procedūra, kādā tiek piešķirts Eiropas Savienības kandidātvalsts statuss, sastāv no vairākiem soļiem,” pēc sēdes skaidroja V.A.Tērauda. “Pirmais solis ir valsts, kura vēlas kļūt par Eiropas Savienības kandidātvalsti, pieteikums, un Ukraina to jau ir iesniegusi. Otrkārt, Eiropas Padomei vienprātīgi jāpieņem lēmums un jādod uzdevums Eiropas Komisijai veikt pieteikuma izvērtējumu un sniegt priekšlikumus. Šāds lēmums jau ir, un Eiropas Komisija ir saņēmusi attiecīgu uzdevumu.”

V.A.Tērauda cer, ka Eiropas Komisija drīzumā iesniegs Eiropas Padomei šādu izvērtējumu. Lai Ukrainai tiktu piešķirts Eiropas Savienības kandidātvalsts statuss, procedūras noslēgumā Eiropas Padomei par to ir jāpieņem vienprātīgs lēmums.

Šobrīd svarīgas ir politiskās konsultācijas par to, kā nonākt pie vienprātīga lēmuma par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai, akcentēja Eiropas lietu komisijas deputāti. Parlamentārieši uzsvēra, ka ir jānodrošina Eiropas Savienības un tās atsevišķu dalībvalstu atbalsts Ukrainas diplomātiskās darbības nepārtrauktībai un pārstāvniecības uzturēšanai.

Eiropadomes sanāksmē plānotas arī diskusijas par to, kā mazināt energoresursu importa atkarību no Krievijas. Tāpat plānots spriest par Eiropas Savienības aizsardzības spēju stiprināšanu, tostarp lielākām investīcijām aizsardzības jomā, deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji. Tāpat ministrija sagaida, ka Eiropas Savienības līmenī turpināsies sarunas par papildu izolējošo pasākumu un sankciju piemērošanu Krievijai un Baltkrievijai, lai mazinātu Krievijas spējas turpināt karadarbību Ukrainā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta