R.Znotiņš: neviens Latvijas nodokļu maksātāju cents nedrīkst finansēt Krievijas uzsākto karu

(08.03.2022.)

“Neviens Latvijas nodokļu maksātāju cents nedrīkst finansēt Krievijas uzsākto karu. Mums skaidri jāpasaka, ka nepirksim gāzi no Krievijas. Tas ir veids, kā varam atbalstīt Ukrainu un mazināt Krievijas finansiālās iespējas ieguldīt savā militārajā industrijā,” otrdien, 8.martā, pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes sacīja tās priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

Gāzes iegādei no Krievijas tērējam 400 miljonus eiro gadā, salīdzinoši - tas ir vairāk nekā puse no Latvijas aizsardzībai atvēlētā budžeta, akcentēja R.Znotiņš un informēja, ka komisija plāno Ministru kabinetam nosūtīt vēstuli, kurā lūgs pieņemt politisku lēmumu valsti atteikties no Krievijas gāzes iegādes. “Mums jārāda piemērs un jāpieņem šāds lēmums, pat ja citi Eiropas līderi par to vēl nespēj vienoties,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

Lai veicinātu Latvijas enerģētisko neatkarību, R.Znotiņš aicināja ministrijas pārdalīt Eiropas fondus par labu enerģijas ražošanas jaudu paaugstināšanai, kā arī izvērtēt iespējas Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros izdevīgi aizņemties, lai veicinātu elektrības jaudu ģenerēšanu.

Vēl viens veids, kā katrs varam atbalstīt Ukrainu, ir domāt par energoresursu patēriņu un taupīšanu savās mājsaimniecībās. Tāpat varam izvēlēties piegādātājus, kas neizmanto Krievijas gāzi, atsaucoties uz Rīgas Tehniskās universitātes un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvju sēdē pausto, sacīja R.Znotiņš.

Publisko izdevumu komisijas sēdē deputāti uzklausīja Ekonomikas ministrijas, AS “Rīgas siltums”, Rīgas domes, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, AS "Latvenergo", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvju sniegto informāciju par to, kā pēc iespējas ātrāk būtu iespējams samazināt atkarību no Krievijas energoresursiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde