Vjačeslavs Dombrovskis: gāzes piegāžu drošībai nepieciešama kvalitatīva situācijas analīze

(02.03.2022.)

“Lai nodrošinātu gāzes piegāžu drošību, ir nepieciešama kvalitatīva situācijas analīze un plāns par to, kā mēs varam pilnībā pārslēgties uz sašķidrināto gāzi,” trešdien, 2.martā, uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, komisijas vārdā aicinot Ekonomikas ministriju sniegt priekšlikumus par to, kā veikt gāzes piegādātāju maiņu.

Sēdē ministrijas pārstāvji iepazīstināja deputātus ar aktuālo informāciju par dabasgāzes piegāžu drošību reģionā.

Deputāti sprieda par iespējamajām sekām un risinājumiem gadījumā, ja tiktu pārtrauktas gāzes piegādes no Krievijas. Ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, deputāti pārrunāja arī jautājumus par gāzes piegāžu tīkla dažādošanu un gāzes cenām.

Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa jauda ir pietiekama Baltijas valstu patēriņa nodrošināšanai, un izveidotā infrastruktūra nodrošina optimālas dabasgāzes plūsmas reģionā, deputātus informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji, norādot, ka Krievija nav vienīgais gāzes piegādātājs reģionā un šā gada 26.februārī tika uzsākta gāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Šobrīd dabasgāzes atlikums Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir 5,4 teravatsundas.

Komisija ir lūgusi Ekonomikas ministriju mēneša laikā sagatavot ziņojumu par iespējamo stratēģiju piegādātāju nomaiņai un tās īstenošanai nepieciešamo laiku, informēja V.Dombrovskis. Tāpat komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka komisija aicinājusi veikt gāzes piegādātāju maiņas iespējamo izmaksu aplēses.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā