Cilvēktiesību komisija rosina noteikt administratīvo atbildību par nelegālu sistēmu izmantošanu, lai piekļūtu audiovizuāliem pakalpojumiem

(02.03.2022.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 2.martā, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Aizsargāta pakalpojuma likumā. Tie izstrādāti, lai mazinātu nelegālu sistēmu izmantošanu, lai piekļūtu audiovizuāliem pakalpojumiem, un vienlaikus stiprinātu Latvijas informatīvo telpu.

“Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mums vēl aktīvāk jāstrādā pie Latvijas informatīvās telpas stiprināšanas. Prakse liecina, ka, izmantojot nelegālās sistēmas, cilvēki aizvien piekļūst tādiem audiovizuāliem pakalpojumiem, kas satur dezinformāciju, izplata Kremļa propagandu un kuru izplatīšanu Latvijā jau aizliegusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Ar šiem grozījumiem mēs skaidri norādīsim, ka par šādu tehnisko risinājumu izmantošanu persona var tikt saukta pie atbildības,” sacīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Plānots noteikt, ka par nelegālas sistēmas uzstādīšanu, ierīkošanu, instalēšanu vai izmantošanu personīgiem mērķiem piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt četrdesmit nauda soda vienībām jeb 700 eiro.

Ņemot vērā, ka patērētāji nereti nezina, ka izmanto nelegālas sistēmas, vienlaikus ar administratīvās atbildības noteikšanu sabiedrība ir jāinformē par nelegālām iekārtām un to lietošanas aizliegumu. Nepieciešams uzsvērt, ka nelegālas iekārtas var konstatēt, neieejot mājoklī, tas ir, attālināti, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka grozījumi Aizsargāta pakalpojuma likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Komisija lūgs grozījumiem noteikt steidzamību un jau rīt izskatīt tos Saeimas sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā, sacīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs A.Kaimiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta