Tautsaimniecības komisija rosina grozījumus Enerģētikas likumā par gāzes stratēģiskajām rezervēm

(01.03.2022.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 1.martā, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz veikt grozījumus Enerģētikas likumā, nosakot pienākumu dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram veidot dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Likumprojekts paredz noteikt vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram nodrošināt infrastruktūru, kas nākotnē ierobežotu piegāžu riskus.

“Ar šī likumprojekta virzību deputāti nepārprotami ir izteikuši vēlmi, lai Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un gāzes sistēmas operatoru AS “Conexus Baltic Grid” izstrādātu konkrētus, savstarpēji saskaņotus priekšlikumus gāzes stratēģisko rezervju izveidošanai Latvijā,” pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans.

“Gāzes stratēģiskās rezerves jānodrošina tādā apmērā, lai piegāžu aizsardzība būtu iespējama ne tikai aizsargātajiem lietotājiem, bet ziemas sezonā ļautu nodrošināt termoelektrocentrālēs elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu,” uzsvēra K.Feldmans.

Komisija ir lūgusi Ekonomikas ministriju sniegt ekonomiskā pamatojuma izvērtējumu alternatīvu gāzes piegādes avotu izvēlei, tai skaitā sašķidrinātās gāzes (LNG) termināla izbūvei, informēja K.Feldmans. “Vēlamies noskaidrot, kāpēc Lietuva ir nolēmusi investēt papildlīdzekļus Klaipēdas terminālā un kāpēc arī Igaunijā šobrīd apspriež sašķidrinātās gāzes termināla izbūvi – kāds tam ir ekonomiskais pamatojums, un kāpēc Latvija nedodas šajā virzienā,” skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Eiropas Savienības vidējais dabasgāzes krātuvju piepildījums februāra sākumā ir nokrities zem 35 procentiem. Esošā dabasgāzes piegāžu ķēde nav bijusi gatava šādai situācijai, un strauji pieaugušās resursu cenas apdraud ekonomikas konkurētspēju, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānotais tiesiskais regulējums ietekmēs dabasgāzes un elektroenerģijas patērētājus, īpaši energoietilpīgajās nozarēs, samazinot cenu pieauguma riskus, norāda likumprojekta autori.

Paredzams, ka Baltijas reģionā pieaugs nepieciešamība jaunu balansēšanas un pīķa slodžu ražošanas staciju attīstībai, lai mazinātu elektroenerģijas cenu nenoteiktību saistībā ar atjaunojamo energoresursu lomas palielināšanos un pārvades tīklu desinhronizāciju no Krievijas.

Komisija lūgs parlamentu likumprojektu skatīt pirmajā lasījumā Saeimā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā, informēja K.Feldmans.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde